Norvegia, Spania și Irlanda recunosc de astăzi Palestina, ca stat independent

Sursa foto: The Times of Israel

Trei state europene recunosc de astăzi Palestina, ca stat independent. Norvegia, Spania și Irlanda speră că astfel să impulsioneze șansele de pace după mai bine de jumătate de an de război devastator în Gaza.

Totuși, șeful diplomației norvegiene a subliniat că recunoașterea Palestinei nu este suficientă pentru garantarea sustenabilității acestui stat. Omologul său irlandez a declarat că această schimbare fundamentală a fost adoptată în vederea impulsionării faimoasei „soluții a două state”, prin care Israelul și Palestina să poată conviețui pașnic.

România a recunoscut Palestina în 1988 și cele mai multe state membre ONU au aceeași poziție, dar majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, SUA și Marea Britanie nu recunosc statul palestinian independent.

Spania va recunoaşte statul Palestina, care va include Fâşia Gaza şi Cisiordania, unificat sub conducerea Autorităţii Naţionale Palestiniene şi cu Ierusalimul de Est drept capitală, a declarat marţi premierul spaniol Pedro Sanchez, informează agenţiile de presă.

Într-o scurtă declaraţie făcută în limbile spaniolă şi engleză cu câteva ore înainte de recunoaşterea unui stat palestinian de către guvernul de stânga spaniol reunit în Consiliu de Miniştri, Sanchez a calificat drept „istorică” decizia de a recunoaşte statul Palestina marţi şi a declarat că Spania nu va recunoaşte schimbări ale liniilor de frontieră stabilite în 1967 care nu sunt convenite de părţi.

Premierul spaniol a amintit că peste 140 de ţări recunosc deja Palestina drept stat.

Sanchez a apreciat că recunoaşterea statului Palestina este „o necesitate pentru a ajunge la pace” şi „o chestiune de dreptate istorică”.

El a garantat că decizia executivului pe care îl conduce „nu este îndreptată împotriva nimănui” şi „cu atât mai puţin împotriva Israelului”, o ţară prietenă a Spaniei cu care doreşte să aibă cele mai bune relaţii, în schimb reprezintă o „respingere fermă” a grupării islamiste palestiniene Hamas, care nu recunoaşte cele două state.

Consiliul de Miniştri spaniol va aproba marţi recunoaşterea Palestinei ca stat, decizie pe care Spania o adoptă împreună cu Irlanda şi Norvegia, demers care a stârnit furia Israelului şi despre care şeful guvernului de la Madrid a declarat anterior că o face din trei motive: „pentru pace, dreptate şi coerenţă”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: