FOTO/VIDEO UPDATE Liderii de sindicat au ieșit de la discuțiile cu președintele Iohannis

Protest FSLI educație
Protest FSLI educație. Sursa foto: INQUAM PHOTOS / GEORGE CĂLIN

UPDATE 16:15

Întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu liderii sindicatelor din Educație s-a încheiat după mai bine de o oră. La ieşirea liderilor de sindicate de la negocieri, protestatarii au scandat ”Nu plecăm!” Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a anunţat, la ieşirea de la discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis, că greva cadrelor didactice şi a celorlalţi angajaţi din educaţie va continua, miercuri. „A promis că se va implica”, a afirmat liderul FSLI, Simion Hancescu.

Preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor, a catalogat discuţia cu şeful statului drept „constructivă”. „Colegii noşţri vor considera dacă aceste promisiuni şi angajamentele preşedintelui pot duce la detensionarea acestui conflict”, a afirmat, la rândul său, Marius Nistor. „Am avut o discuție cu domnul presedinte, i-am prezentat problemele noastre, cele două revendicări principale: acordarea unei majorări în perioada următoare și garantarea aplicării acelui principiu al salărizării ca profesorul debutant să aibă salariul mediu pe economie”, a transmis Simion Hăncescu.

În replică, Klaus Iohannis a răspuns că „emiterea unui act normativ nu se poate, dar se angajează în cazul în care se acceptă un acord să îl gireze și domnia sa”. Potrivit sindicaliștilor, acest acord trebuie încheiat de șefii coaliției, iar apoi va fi girat de președintele Iohannis care va garanta că el va fi pus în practică.

administratia prezidentiala/Klaus Iohannis

administratia prezidentiala

administratia prezidentiala/Klaus Iohannis

UPDATE 16:04

Potrivit imaginilor oferite de Administraţia Prezidenţială, la discuţii au participat Simion Hăncescu (FSLI), Marius Nistor (FSE), Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Alma Mater precum şi un reprezentant al Asociaţiei Elevilor. Discuţiile au durat mai bine de o oră.

Administratia Prezidentiala/Klaus Iohannis
Administratia Prezidentiala/Klaus Iohannis

Din partea preşedintelui Klaus Iohannis, la discuţii au participat doi consilieri, Cătălina Galer, de la Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă şi Dana Bârsan, de la Departamentul Comunicare Publică.

UPDATE 16:01

Întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu liderii sindicatelor din Educație s-a încheiat.

UPDATE 15:43

Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă că implicarea oricărui om de stat este ”de bun augur”, afirmaţia fiind făcută în contextul în care Budăi a fost întrebat ce le poate oferi preşedintele ţării protestatarilor din educaţie, în cadrul discuţiilor, având în vedere că Guvernul a anunţat deja care este oferta sa pentru profesori şi care este suma care poate fi alocată pentru rezolvarea solicitărilor acestora.

„Eu am spus că sperăm ca prin discuţiile repetate, şi să discutăm ori de câte ori este nevoie să închidem această problemă în termenul cel mai scurt, gândindu-mă şi la dascăli, dar şi la cei peste trei milioane de copii şi, bineînţeles şi la părinţii lor. (…) Eu cred că orice om de stat care se poate implica în această discuţie şi să ajute, să ducă la un final pe care ni-l dorim cu toţii, eu cred este de bun augur”, a declarat, marţi după amiază, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, ministrul Muncii, în ce măsură preşedintele Klaus Iohannis, aflat, marţi după amiază, la discuţii cu reprezentanţii protestatarilor, poate să rezolve problemele acestora.

Marius Budăi a adăugat că nu îşi „permite să dea sfaturi preşedintelui ţării la televizor” indiferent cine va fi acesta.

De asemenea, întrebat dacă se aşteaptă ca greva să înceteze după discuţiile care au loc marţi între sindicalişti şi şeful statului, Budăi a răspuns: „Îmi doresc acest lucru”.

Întrebat şi dacă Guvernul are fonduri pentru cadrele didactice, în condiţiile în care preşedintele ar cere ca solicitările protestatarilor să primească un răspuns favorabil, ministrul Muncii a răspuns: „Să ajungem acolo şi, probabil, ne vom întâlni şi vom discuta. Nu punem ipoteze… Eu am fost foarte ponderat de la început şi am spus că din respect pentru cadrele didactice, din respect pentru copiii noştri nu o să duc această discuţie la televizor”.

UPDATE 15:08

Mii de profesori au ajuns la Cotroceni, unde continuă protestul început dimineață în Piața Victoriei. Liderii de sindicat au intrat la discuții cu președintele.

UPDATE 14:34

Peste 10.000 de profesori, personal auxiliar, elevi, părinți au protestat în Piața Victoriei, în fața Guvernului. Mulți au sosit din provincie pentru a solicita autorităților creșteri salariale. După negocierile de la Guvern, liderii de sindicat au transmis că au primit aceeași ofertă, care este inacceptabilă, așa că greva va continua.

Din Piața Victoriei, cadrele didactice au plecat în marș spre Cotroceni. Protestatarii au cerut intervenția lui Klaus Iohannis. Reprezentanții lor vor fi primiți la discuții de către președinte. Profesorii protestează și la Cluj, Timișoara, Drobeta Turnu Severin, Sfântu Gheorghe.

Profesorii au primit în mod oficial invitația la discuții la Cotroceni. Ora stabilită pentru discuții este 15.30.

UPDATE 14:24

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, marţi, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii liderilor sindicatelor din Educaţie, în cadrul dialogului, la care a participat şi ministrul Ligia Deca, fiind prezentate măsurile propuse privind majorarea veniturilor personalului din învăţământ.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, transmis AGERPRES, în privinţa majorărilor salariale solicitate în cadrul noii grile din viitoarea lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice, premierul Ciucă „a prezentat garanţiile privind confirmarea utilizării ca reper pentru salariul debutantului, pentru baza grilei de salarizare din învăţământ, la nivelul salariului mediu brut pe economie.

„Astfel, la nivelul coaliţiei de guvernare, aşa cum a fost deja convenit şi, ulterior, prezentat luni, în cadrul întâlnirii liderilor coaliţiei cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, va fi asumat un acord în acest sens, iar la nivelul Guvernului va fi adoptat un memorandum ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României. În privinţa solicitărilor privind majorarea veniturilor din Educaţie, până la intrarea în vigoare a noii grile, în condiţiile în care deja prin măsurile luate la nivelul acestui guvern toate veniturile personalului din Educaţie au ajuns la maximul din grilă, au fost consolidate asigurările privind resursele necesare pentru alocarea de sume tranzitorii, astfel încât fiecărui angajat dintre cei aproape 270.000 din categoria personalului didactic şi didactic auxiliar să-i fie alocat un venit net de 4.000 de lei, în două tranşe, începând cu luna iunie, iar celor 65.000 din categoria personalului nedidactic un venit net de 1.500 lei, în două tranşe, începând cu luna iunie”, se arată în comunicat.

Aceste măsuri asumate la nivelul Guvernului vin în completarea alocărilor bugetare deja implementate de către actualul Executiv privind majorarea la maximul grilelor prevăzute de Legea 153/2017 întregului personal din Educaţie, alături de investiţiile în infrastructura sistemului de învăţământ, precizează sursa citată.

Greva din Educaţie continuă în condiţiile în care autorităţile nu au acceptat solicitările sindicaliştilor de creştere a salariilor cu aproximativ 20%, au anunţat marţi, în Piaţa Victoriei, liderii de sindicat, după întâlnirea cu reprezentanţii Guvernului.

„Cererea noastră şi anume de a se majora salariile aşa cum am cerut ieri: aplicarea articolului 12 din Legea 153 nu se acceptă. Este vorba de o creştere de 20% a salariilor”, a arătat liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

În aceste condiţii, sindicaliştii spun că vor continua acţiunile de protest şi solicită intervenţia de urgenţă a preşedintelui Klaus Iohannis.

UPDATE 14:20

Preşedintele Klaus Iohannis îi va primi la discuţii, marţi, pe sindicaliştii din educaţie, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

„Domnul preşedinte îi va primi la discuţii”, a arătat Administraţia Prezidenţială.

UPDATE 13:08

Sindicaliştii din Educaţie au anunţat, marţi, după discuţiile care au avut loc la Guvern, că acţiunile de protest continuă. Sindicaliştii adunaţi în Piaţa Victoriei pleacă în marş spre Palatul Cotroceni.

UPDATE 12:11

Un profesor de infromatică din Constanța a declarat la Digi24 că are un salariu de 2.500 de lei și că a rămas în sistem deoarece este legat emoțional de comunitatea în care predă și de școală. El a subliniat că fără salarii atractive, profesorii vor pleca din sistem și a adăugat că, din generația lui, dintre cei care au terminat facultatea, doar 3 din 40 de colegi au ales să fie profesori, potrivit digi24.

Eduard Alin Grosu este profesor de infromatică în Constanța.

„Sunt profesor din 2019, salariul era 2100 lei. Acum e 2500 de lei, se simt mai puțini din cauza inflației. Din fericire locuiesc în localitate și nu plătesc chirie, dar observ colegii care pleacă din sistem și caută soluții în alt domeniu. Am căutat o sursă extra de venit pentru că nu vreau să plec din învățământ, îmi place ce fac. Comunitatea mă ține, e locul unde am crescut, sunt acasă iar cei care învață ceva sunt din localitatea mea, comunicăm, îi văd cum cresc. Sunt legat emoțional de școala aceasta.

Salariul de informatician cu jumătate de normă în educație e de 900 de lei, ce IT-ist să vină în învățământ pe banii aceștia?

Cei care sunt acum în sistem sunt cei care fac ce le place, așa e cazul meu, dar nu e sustenabil. Nu putem face asta nelimitat. Soluția este – salarii atractive, oamenii buni vin pentru că salariile sunt bune și atunci crește nivelul de educație. În companiile private se oferă de la început salarii bune și atunci oamenii se luptă să se angajeze acolo.

Din generația mea, cei care am terminat facultatea, doar 3 din 40 am ales această cale. Nu sunt foarte multe motive să vrei.”, a declarat Eduard Alin Grosu.

Live de la protest

protest educatie/PsNews
sursa foto: PsNews
protest educatie/PsNews
sursa foto: PsNews
protest educatie/PsNews
sursa foto: PsNews
protest educatie/PsNews
sursa foto: PsNews

Sursa Video-PsNews

UPDATE ORA 10:55

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Consiliul Tineretului din România (CTR) şi Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) se solidarizează cu cadrele didactice şi cu organizaţiile lor sindicale şi îşi exprimă sprijinul faţă de revendicările acestora.

”Suntem convinşi că reforma reală a învăţământului nu poate fi efectuată fără o alocare corespunzătoare a resurselor financiare ale statului, iar educaţia de calitate se poate construi doar pe baze economice solide, apte să motiveze cei mai buni absolvenţi să aleagă funcţia didactică. Un salariu al unui profesor debutant, în valoare de 2.400 RON, este deconectat de realitatea socio-economică a anului 2023, iar statul român este dator să îşi asume responsabilitatea faţă de această situaţie şi să ia decizia strategică a finanţării corecte a sistemului de învăţământ”, afirmă reprezentanţii elevilor şi studenţilor.

Având în vedere iminenţa intrării în vigoare a legilor educaţiei, ANOSR, CTR şi CNE solicită respectarea prevederilor care tocmai au fost adoptate de Parlament şi alocarea a 15% din bugetul naţional către educaţie.

UPDATE ORA 10:25

Guvernul a anunţat, marţi, de la ora 12.00, consultări ale premierului Nicolae Ciucă cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie. La ora 15.00, şeful Executivului va avea consultări cu reprezentanţii sindicatelor SANITAS. Ambele consultări vor avea loc la Palatul Victoria, potrivit Executivului.

Executivul a transmis marţi programul premierului Nicolae Ciucă în care apar consultări cu sindicatele din educaţie şi sănătate.

Astfel, la ora 12.00 vor avea loc consultări cu sindicatele din educaţie şi la ora 15.00 cu sindicatul SANITAS.

Sindicaliştii din Educaţie organizează marţi un nou protest în Bucureşti, urmând a picheta sediul Guvernului. Ca şi data trecută, sindicaliştii vor mărşălui pe străzile Capitalei, Brigada Rutieră a Capitalei anunţând restricţii de trafic pentru derularea manifestării, scrie news.ro.

UPDATE ORA 10:08

Guvernul a venit cu o nouă propunere pentru profesorii grevişti, adăugând 1.500 de lei faţă de oferta anterioară.

Atfel, este vorba despre două sume, de 2.000 de lei fiecare, pe care le vor primi în tranșe diferite, în lunile iunie și octombrie, după cum a confirmat, la B1TV președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor.

„Pentru personalul didactic (didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control și didactic auxiliar) prime pentru susținerea carierei didactice 2.000 de lei net suma forfetară, primită pe data de 5 iunie și 2.000 lei net, primiți pe data de 5 octombrie, din care 30% (600 lei) garantat suma forfetară – pentru diferența de 70% (1.400 lei pentru achiziție de laptopuri, tablete, cărți, materiale didactice, cu documente justificative pentru decont pana la încheierea proiectelor europene pe finanțare PNNR). Facem precizarea ca cei 2.000 lei din octombrie se vor acorda, în fiecare an, pana in anul 2027”, se arată în mesajul transmis de Guvern.

Executivul a mai precizat că în cazul cadrelor nedidactice va avea loc o majorare de 8-9% a salariilor și vor primi, de asemenea, prime de câte 500 de lei net, în luna iunie și 1.000 de lei net în luna octombrie, „din care 30% suma forfetară și 70% pentru cursuri de igienă și altele asemenea”.

Totodată, profesorilor li s-a promis și încheierea unui acord cu cele două partide de guvernământ, PSD și PNL, care sa cuprindă toate aspectele din viitoarea lege a salarizării, Educația fiind prioritate și pornind de la principiul că salariul debutantului este la nivelul salariului mediu brut pe economie.

Ştire iniţială

Oferta venită dinspre Guvern a fost comunicată profesorilor, iar marți aceştia urmează să dea un răspuns.

Sindicaliştii din Educaţie organizează un nou protest în Bucureşti, urmând a picheta sediul Guvernului. Ca şi data trecută, sindicaliştii vor mărşălui pe străzile Capitalei, Brigada Rutieră a Capitalei anunţând restricţii de trafic pentru derularea manifestării.

Cele trei mari federaţii din Educaţie organizează, marţi, de la ora 11.00, un nou protest în Bucureşti.

În ciuda promisiunilor pe care le-au primit din partea Guvernului şi a ministerelor de linie, sindicaliştii au decis să continue greva şi să-şi prezinte revendicările în cadrul unei manifestări stradale.

Protestul va avea loc între orele 11.00 şi 16.00, după următorul program:

– între orele 11.00 – 12.00, adunarea participanţilor în Piaţa Victoriei, respectiv Şos. Kiseleff, segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei;

– între orele 12.00 – 13.00, adunare publică în Piaţa Victoriei, perimetrul cuprins între prelungirea Bd. Aviatorilor, Parcul Kiseleff, Calea Victoriei, prelungirea Bd. Iancu de Hunedoara;

– între orele 13.00 – 15.00, deplasarea participanţilor pe traseul Piaţa Victoriei – Str. Buzeşti – Str. Berzei – Str. Ştirbei Vodă – Spl. Independenţei – Pod Grozăveşti – stânga Şos. Grozăveşti – Bd. Geniului sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare – punct final Statuia Leu;

– între orele 15.00 – 15.30, adunare publică pe Bd. Geniului în proximitatea Statuii Leu.

– între orele 15.30 – 16.00, defluirea totală a participanţilor.

”Pentru buna desfăşurare a evenimentului, începând cu ora 10.00, se va resistematiza traficul rutier în Piaţa Victoriei, asigurându-se 2 benzi pe sens în faţa Guvernului României, pe Bd. Aviatorilor circulându-se doar către Bd. Lascăr Catargiu şi se va restricţiona traficul gradual pentru staţionarea autocarelor pe Şos. Kiseleff, benzile I, III şi IV, pe segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, fără afectarea intersecţiilor. Banda II de circulaţie pe tronsonul de mai sus va fi destinată autovehiculelor de intervenţie”, a transmis Brigada Rutieră a Capitalei.

De asemenea, instituţia precizează că, după debarcarea participanţilor, sub îndrumarea poliţiştilor rutieri, autocarele vor fi direcţionate pentru a fi parcate pe Splaiul Independenţei, segmentul cuprins între Pod Grozăveşti şi Pod Cotroceni, sensul către Pod. Cotroceni, benzile I şi II de circulaţie.

”În funcţie de numărul participanţilor, Brigada Rutieră va adopta măsuri de restricţionare a traficul rutier în dinamică astfel încât fluenţa şi siguranţa participanţilor la traficul rutier să nu fie afectată”, a mai transmis Brigada Rutieră.

Reprezentanţii sindicatelor au declarat, luni, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că au cerut o majorare salarială până la finalul anului şi să li se garanteze că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu pe economie.

Ei au transmis că nu există motive ca protestul programat pentru marţi să nu aibă loc, întrucât nu au obţinut nimic concret.

De asemenea, sindicaliştii au cerut o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, căruia îi solicită să-şi exercite rolul de ”mediator între stat şi societate pentru a obţine din partea Executivului soluţii reale şi imediate pentru sistemul de învăţământ”. Liderii sindicali au transmis preşedintelui că, până în acest moment, oferta Guvernului nu răspunde niciuneia dintre revendicările protestatarilor. Solicitarea sindicatelor a fost înregistrată la Administraţia Prezidenţială, care nu a transmis deocamdată vreun răspuns.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că la negocierile de luni cu sindicatele din Educaţie a avut ”un mandat desprins pe două paliere”: de a discuta ceea ce se întâmplă cu greva şi de a scurta termenul iniţial, de 15 iulie, pentru legea salarizării.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat că, în acest moment, ”nu suntem în situaţia în care să temporizăm în vreun fel calendarul de examene”.

”Termenul pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a şi clasa a XIII-a, în cazul învăţământului seral, este de 2 iunie. În cazul în care va fi nevoie, vom prelungi acest termen, astfel încât toţi copiii să aibă situaţia şcolară încheiată”, a arătat ea.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: