Noua metodă prin care românilor le sunt furați banii din bancă: brokerul fals cere instalarea de aplicații pe mobil

Sursa foto: Pexels

O nouă metodă prin care oamenii sunt înșelați și rămân fără banii din conturile bancare este folosită de escrocii care au făcut cel puțin trei victime documentate oficial. Cel mai recent este cazul unui bărbat din judeţul Maramureş care a rămas fără suma de 4.900 de lei după ce s-a lăsat convins de un fals broker să instaleze pe telefonul mobil o aplicaţie. Aceasta le-a dat astfel infractorilor acces la aplicaţia sa bancară instalată pe telefonul mobil, iar ei i-au transferat banii din cont, fără acordul lui.

„Un bărbat de 50 de ani a sesizat poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale ieri, 11 noiembrie a.c., cu privire la faptul că a fost fraudat cu suma de 4.900 de lei. În perioada octombrie-noiembrie 2024, sub pretextul unor investiţii în acţiuni la o companie, persoane necunoscute, folosind în mod fals titulatura de broker, l-au indus în eroare, ocazie cu care l-au determinat să-şi instaleze pe telefonul mobil personal o aplicaţie, iar mai apoi i-au accesat în mod fraudulos, atât telefonul mobil, cât şi aplicaţia mobile banking pe care o avea instalată pe acest dispozitiv. Din contul său bancar i-a fost transferată suma de bani, fără acordul său”, informează, marţi, Poliţia judeţeană Maramureş.

Poliţia face cercetări pentru documentarea întregului caz.

Bărbatul din Maramureș nu este singura victimă a acestui tip nou de înșelăciune. Două femei din județul Suceava au fost păcălite în mod similar.

Una dintre cele două femei, care este din comuna Rădășeni, Suceava, a sesizat Poliția Municipiului Fălticeni pe 7 noiembrie că a fost înșelată cu suma de 42.750 lei. Aceasta a povestit în cadrul audierilor că a fost contactată telefonic de un bărbat care a zis că este un reprezentant al unei unități bancare și de tranzacționare acțiuni și valori și i-a propus femeii să își reînoiască baza de date. Femeia știa că avea acțiuni la o societate comercială și a acceptat propunerea.

Bărbatul i-a spus că are un depozit bancar ce poate fi prelungit pe o perioadă de 5 ani, în condiții mult mai avantajoase. Acesta i-a mai zis femeii să își instaleze pe telefon aplicația „BIZ DAEMON” prin care i-a accesat telefonul. Apoi i-a mai transmis că trebuie să plătească un impozit la ANAF pentru a primi dividende. Astfel, femeia a instalat și o aplicație bancară, iar bărbatul a preluat controlul asupra acesteia, realizând un transfer din contul ei în valoare de 42.750 lei către un cont necunoscut.

A doua femeie a fost contactată pe 6 noiembrie de un bărbat care s-a prezentat ca reprezentant al unei burse de valori și i-a spus că deține acțiuni și dividende. După mai multe discuții telefonice, pe 7 noiembrie acesta i-a cerut femeii să instaleze aplicații pe telefon. În aceeași zi, femeia a aflat de la bancă că din contul ei au fost retrași ilegal 21.145 lei.

Poliţiştii trag încă o dată un semnal de alarmă cu privire la infracţiunile de înşelăciune în mediul online şi recomandă cetăţenilor să fie prudenţi, să nu dea curs acestor solicitări de a instala diverse aplicații şi să nu transmită datele cardului bancar.

Polițiștii subliniază că nu puţine sunt cazurile în care, pentru a fi credibili şi pentru a câştiga încrederea victimelor, infractorii folosesc numele unor companii mari şi importante şi utilizează programe sau aplicaţii de editare pe bază de inteligenţă artificială.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: