Noul cabinet olandez al prim-ministrului Dick Schoof, având în premieră în componenţă cinci miniştri din partea Partidului Libertăţii (PVV), de extremă dreapta, condus de Geert Wilders, şi doi din partea Mişcării Fermierilor-Cetăţeni (BBB), populistă, a fost învestit marţi luând locul guvernului de centru-dreapta al lui Mark Rutte, viitorul şef al NATO şi cel mai longeviv premier din istoria Ţărilor de Jos, relatează Reuters şi The Guardian.
Noul guvern de dreapta al Olandei a fost instalat la aproape un an de la demisia administraţiei anterioare.
Liderul extremei drepte, populistul anti-islam Geert Wilders, câştigător detaşat al alegerilor generale de anul trecut, nu face parte el însuşi din guvern, dar influenţa sa va fi mare, deoarece continuă să conducă Partidul Libertăţii din parlament. Wilders, care a fost condamnat pentru discriminare după ce a insultat marocanii la un miting de campanie în 2014, a reuşit să încheie un acord de coaliţie cu alte trei partide conservatoare abia în mai, după ce a renunţat la încercarea sa de a deveni prim-ministru.
În schimb, cabinetul va fi condus de independentul Dick Schoof, care nu a fost niciodată ales, fiind un birocrat de carieră. El a condus agenţia olandeză de informaţii AIVD şi a fost înalt funcţionar la Ministerul Justiţiei.
Marţi, el a fost învestit în cadrul unei ceremonii desfăşurate în prezenţa regelui Willem-Alexander.
„Abia aştept să-mi încep activitatea în calitate de prim-ministru. Pentru o Ţară de Jos sigură şi justă, cu securitate de subzistenţă pentru toţi. Să ţinem sub control migraţia, să rămânem în discuţie, să facem alegeri şi să fim clari cu privire la acestea, iată pentru ce militez. Puteţi conta pe mine”, a scris pe X noul premier.
Schoof a fost propus în cele din urmă ca premier pentru a atenua îngrijorările legate de retorica anti-islam a lui Wilders în rândul principalilor săi parteneri de coaliţie, VVD al premierului demisionar Mark Rutte şi NSC, partid centrist.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News