Nu avem o problemă cu comasarea ministerelor, anunță UDMR: „Sunt, însă, două întrebări elementare pe care le punem!”

Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor
Nicolae Ciuca, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor. Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Senatorul Lorant Antal (UDMR) a susținut, în exclusivitate pentru PS News, că UDMR nu are „o problemă principală cu comasarea ministerelor” și nu ia în calcul ieșirea de la guvernare în cazul în care va pierde un portofoliu.

„Este foarte important să analizăm declarațiile exact cum au fost spuse, domnul Ciucă a făcut referire la comasarea ministerelor, nu a avut o țintă directă nici privind PSD, nici UDMR, pur și simplu a vorbit despre structura guvernamentală. La capitolul de comasare, noi nu am spus că ne abținem de la un astfel de proces sau de procedură de reorganizare, dar sunt două întrebări elementare pe care le punem. Una, dacă timing-ul este potrivit, dacă faci o astfel de reorganizare, asta faci la începutul mandatului, când ești la începutul celor 4 ani. O comasare a ministerelor poate unii cred că se face de pe-o zi pe alta, dar chiar nu se face de pe o zi pe alta. Este o procedură destul de îndelungată și trebuie să avem în vedere că anul viitor avem an electoral, vrem să lăsăm guvernul să funcționeze.

Încă o dată, atenție, noi nu ne abținem de la o astfel de procedură, adică nu avem o problemă principală cu comasarea ministerelor. A doua întrebare pe care trebuie să o punem neapărat: dacă prin comasarea ministerelor cetățenii acestei țări o să trăiască mai bine. Până la urmă, ceea ce facem noi în guvern și puterea executivă are acel rol important ca să vină cu măsuri în interesul comunităților, în interesul cetățenilor pe care îi reprezintă. Dacă o să trăiască mai bine oamenii, unu. Doi: dacă timing-ul este potrivit pentru această procedură. În principiu, noi nu avem o problemă dacă, de exemplu, Ministerul Sportului o să fie comasat cu Ministerul Educației sau dacă Ministerul Sportului să fie comasat cu Ministerul Sănătății, că până la urmă sportul are de-a face cu sănătatea sau chiar și cu Ministerul Familiei.

Așa nu avem nicio problemă, de exemplu, dacă se comasează Ministerul Economiei cu Ministerul Energiei, că a mai funcționat așa, dacă bine țineți minte, inițial tot ce însemna energie era la Ministerul Economiei. Într-adevăr, ar putea să existe câteva scenarii sau variante prin care se pot face comasări între ministere. Încă o dată, eu revin la cele două întrebări esențiale: dacă timing-ul este potrivit și doi, dacă prin aceste comasări oamenii o să trăiască mai bine, adică o să aibă un efect direct asupra asupra vieții oamenilor. Încă o dată, sunt niște discuții foarte clare care au fost denunțate, dar nu a avut un vizor direct formațiunea noastră politică de vedere”, a declarat senatorul UDMR, Lorant Antal.

Ciucă spune că UDMR va pierde un portofoliu dacă se reduce numărul de ministere din noul Guvern: „E algebră simplă”

Actualul premier Nicolae Ciucă a dat de înțeles, marți, după ședința de partid, că UDMR va pierde unul dintre cele trei portofolii pe care le are în prezent dacă se reduce numărul ministerelor în viitorul Executiv, condus de Marcel Ciolacu. „Este algebră simplă”, a argumentat liderul PNL. Nicolae Ciucă a anunţat că mandatul PNL la negocierile privind rotaţia premierilor prevede reducerea numărului de ministere şi a funcţiilor de secretar de stat. „Mandatul are două elemente principale: menținerea în protocolul semnat în 2021 și, desigur, orice ieșire din protocol vizează o revedere a distribuirii ministerelor, și decizia discutată de mai mult timp în partid privind reducerea numărului de ministere și al secretarilor de stat. Inițierea acestei decizii a fost prin ultima OUG.

Acestea sunt elementele principale pe care le-am discutat și aprobat azi în ședința Biroului Politic Național”, a declarat Ciucă. Prim-ministrul a adăugat că în total sunt acum 154 de secretari de stat, însă numărul acestora poate fi redus, deoarece un minister poate funcţiona şi cu doi-trei secretari de stat. „Reducerea oricum trebuie să fie substanţială, astfel încât să asigure funcţionarea fiecărui minister. Cei care au ocupat funcţii de ministru în fostele guvernări au făcut menţiunea că se poate funcţiona şi cu doi-trei funcţionari de stat şi eu sunt de acord. Cât am fost ministru al Apărării am modificat legea şi iată că Ministerul funcţionează şi cu doi secretari de stat”, a declarat Ciucă.

„În spațiul public s-a vehiculat un fake news, că PNL ar fi cerut ceva, PNL nu a cerut absolut nimic în afara de rămânerea în protocol. Noi am cerut să ne facem treaba onest și cu responsabilitate, să asigurăm stabilitate politică, măsurile și deciziile prin care să gestionăm aceste dificultăți cu care se confruntă nu doar România, întreaga Europă. PNL nu a cerut absolut nimic”, a subliniat premierul. Întrebat dacă UDMR ar trebui să renunțe la unul dintre cele trei portofolii pe care le are în prezent, după reducerea numărului de ministere în noul Executiv, Ciucă a răspuns: „Dacă ne referim la reprezentarea în interiorul Guvernului și la reducerea numărului de portofolii, este algebră simplă și să vedem fiecare cât ni se cuvine în funcție de reprezentarea în Parlament”.

Chestionat ce funcţie ar putea ocupa în viitorul Executiv sau dacă rămâne în Guvern ori vrea preluarea şefiei Senatului, Ciucă a replicat: „Este prematur să mă pronunţ acum pentru ce funcţie voi decide să ocup, ţinând cont că neavând finalizate negocierile asupra structurii Guvernului şi modului în care se vor redistribui portofoliile, nu pot să vă spun acum dacă rămân în Guvern sau merg la Senat”. Întrebat mai departe dacă doreşte să rămână în viitorul Executiv sau dacă doreşte şefia Senatului, premierul a precizat scurt: „E o chestiune personală”.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat că social-democraţii i-au dat mandat, în Consiliul Politic Naţional al partidului de marţi, pentru a fi redus numărul de ministere, de secretari de stat şi a agenţiilor guvernamentale, în viitorul Guvern, după rotaţia premierilor.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: