Nu s-a ajuns la un acord privind moneda virtuală europeană. Discuțiile se amână până după alegerile europene

Sursa: economica.net

„În 2023 am început faza pregătitoare a proiectului euro digital. Această fază a început în noiembrie, după o perioadă fructuoasă de investigații care a durat doi ani, și va pune bazele unei potențiale emiteri a unei monede euro digitală. Un euro digital ar completa numerarul, nu i-ar înlocui. 

Numerarul rămâne cel mai folosit mijloc de plată de către cetățenii zonei euro și o majoritate clară consideră important să existe posibilitatea de a plăti în numerar”, a explicat președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, în Raportul Anual al BCE pentru anul 2023. Însă orice decizie cu privire la moneda digitală va fi luată după alegerile europene din iunie, potrivit Rador Radio România.

De fapt, în Comisia Econ nu s-a ajuns la un acord cu privire la propunerea formulată pe 9 februarie de raportorul CDU, Stefan Berger, aşa că textul nu va ajunge în plenul de săptămâna viitoare și toată discuția va fi reluată abia odată cu preluarea noului Parlament.

Moneda euro digitală este crucială pentru depășirea dependenței Uniunii Europene de platformele externe de plăți internaționale, ceea ce face Europa „vulnerabilă”, de exemplu, într-un scenariu de imposibilitate de a efectua operațiuni „chiar și pentru doar 1 sau 2 zile”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: