Numai o încetare a focului în Gaza poate întârzia riposta Iranului împotriva Israelului, declară responsabili iranieni

Sursa foto: The Times of Israel

Numai un acord de încetare a focului în Fâşia Gaza, ca rezultat al discuţiilor mult sperate din această săptămână, ar împiedica Iranul să riposteze direct împotriva Israelului pentru asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, pe teritoriul său, au declarat marţi pentru Reuters trei înalţi oficiali iranieni, sub rezerva anonimatului.

Iranul a ameninţat cu un răspuns sever pentru uciderea lui Haniyeh, în timp ce acesta se afla într-o vizită la Teheran la sfârşitul lunii trecute, acţiune pe care a pus-o pe seama Israelului. Israelul nu a confirmat şi nici nu a negat implicarea sa. Marina americană a desfăşurat nave de război şi un submarin în Orientul Mijlociu pentru a consolida capacitatea de apărare israeliană.

Una dintre surse, un înalt oficial iranian din domeniul securităţii, a declarat că Iranul, împreună cu aliaţi precum Hezbollah, ar lansa un atac direct dacă discuţiile cu privire la Fâşia Gaza eşuează sau dacă ar consideră că Israelul face ca negocierile să treneze.

Sursele citate de Reuters nu au precizat cât timp va permite Iranul ca discuţiile să se lungească înainte de a răspunde. Pe fondul riscului crescut al unui război mai amplu în Orientul Mijlociu după uciderea lui Haniyeh şi a comandantului Hezbollah, Fuad Shukr, Iranul a fost implicat în ultimele zile într-un dialog intens cu ţările occidentale şi cu SUA cu privire la modalităţile de calibrare a represaliilor, au declarat sursele, care s-au exprimat sub rezerva anonimatului dat fiind caracterul sensibil al problemei.

În comentarii publicate marţi, ambasadorul SUA în Turcia a confirmat că Washingtonul le cere aliaţilor să ajute la convingerea Iranului să reducă tensiunile. Trei surse guvernamentale regionale au invocat convorbirile cu Teheranul pentru a evita o escaladare înaintea negocierilor privind încetarea focului în Gaza, preconizate să înceapă joi în Egipt sau Qatar. „Sperăm că răspunsul nostru va fi oportun şi executat într-un mod care să nu afecteze o potenţială încetare a focului”, a declarat vineri misiunea Iranului la ONU într-un comunicat. Ministerul iranian de Externe a afirmat marţi că apelurile la reţinere „contrazic principiile dreptului internaţional”.

„Ceva s-ar putea întâmpla chiar săptămâna aceasta din partea Iranului şi a aliaţilor săi… Aceasta este o evaluare a SUA, precum şi o evaluare a Israelului”, a declarat luni reporterilor purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby. „Dacă se întâmplă ceva săptămâna aceasta, momentul în care se va întâmpla ar putea avea cu siguranţă un impact asupra discuţiilor pe care dorim să le purtăm joi”, a adăugat el.

La sfârşitul săptămânii trecute, Hamas a exprimat dubii cu privire la continuarea negocierilor. Israelul şi Hamas au purtat mai multe runde de discuţii în ultimele luni, fără a conveni asupra unei încetări definitive a focului. În Israel, mulţi observatori cred că un răspuns este iminent după ce liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Iranul va „pedepsi aspru” Israelul pentru atacul de la Teheran.

Politica regională a Iranului este stabilită de elita Gardienilor Revoluţiei, care răspunde doar în faţa lui Khamenei, cea mai înaltă autoritate a ţării. De la preluarea mandatului luna trecută, noul preşedinte iranian, Masoud Pezeshkian, relativ moderat, a reafirmat în mod repetat poziţia anti-Israel a Iranului şi sprijinul său pentru grupările de rezistenţă din regiune.

Meir Litvak, cercetător principal la Centrul Alianţei pentru studii iraniene din cadrul Universităţii din Tel Aviv, a declarat că este de părere că Iranul îşi va pune interesele proprii înainte de a-şi ajuta aliatul Hamas, dar că Iranul doreşte, de asemenea, să evite un război pe scară largă.

„Iranienii nu şi-au subordonat niciodată strategia şi politicile nevoilor grupărilor aflate în solda sa”, afirmă Litvak, astfel încăt „un atac este probabil şi aproape inevitabil, dar nu-i cunosc amploarea şi momentul”, a spus el.

Dar analistul Saeed Laylaz, stabilit în Iran, a declarat că liderii Republicii islamice sunt acum dornici să acţioneze pentru o încetare a focului în Fâşia Gaza, „pentru a obţine avantaje, a evita un război total şi a-şi consolida poziţia în regiune”. Laylaz mai spune că Iranul nu a fost implicat anterior în procesul de pace din Gaza, dar că acum este pregătit să joace „un rol-cheie”.

În aceeaşi idee, două dintre sursele Reuters au declarat că Iranul ia în considerare trimiterea unui reprezentant la negocierile de încetare a focului, ceea ce ar fi o premieră de la începutul războiului în Fâşia Gaza. Reprezentantul Teheranului nu va participa direct la reuniune, dar va purta discuţii de culise „pentru a menţine o linie de comunicare diplomatică” cu SUA în timpul negocierilor. Oficiali de la Washington, precum şi din Qatar şi Egipt nu au răspuns imediat întrebărilor Reuters cu privire la rolul indirect al Iranului în discuţii.

La rândul lor, două surse de rang înalt apropiate Hezbollah-ului libanez au declarat că Teheranul va da o şansă negocierilor, dar nu va renunţa la intenţiile sale de a efectua o ripostă. O încetare a focului în Gaza ar oferi Iranului pretextul pentru un răspuns „simbolic” mai mic, a apreciat una dintre surse.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: