Numărul pensionarilor speciali din Parlament va crește până după 2050

Deputati, voteaza in timpul sedintei Plenului reunit al celor doua Camere ale Parlamentului în care Guvernul îsi angajeaza raspunderea pe un program politic, in Bucuresti, marti, 11 martie 2014.. Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos
Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Inconsecvența parlamentarilor va pune statul la costuri suplimentare pe termen lung, pentru plata pensiilor aleșilor din legislativ, unde ultima persoană va putea cere acest drept după anul 2055.

Motivarea Curții Constituționale în ceea ce privește declararea ca neconstituțională a eliminării tuturor pensiilor speciale ale parlamentarilor a arătat că s-a ajuns la o situație în care sute de persoane beneficiază de acest drept din cauza inconsecvenței deputaților și senatorilor, care când au dat aceste pensii, când le-au eliminat.

Prin urmare, CCR a spus clar: pensiile în vigoare până la aprobarea legii rămân în plată, dar își vor putea cere dreptul în continuare și parlamentarii cu cel puțin un mandat terminat înainte de 1 iulie 2023, indiferent când vor dori, o condiție fiind să aibă vârsta necesară de pensionare.

Unul din ultimele paragrafe ale CCR arată clar calea de urmat: „Având în vedere cele stabilite, Curtea constată că, sub aspectul efectelor prezentei decizii, repararea prejudiciului cauzat beneficiarilor indemnizației pentru limită de vârstă, care o aveau în plată, se va realiza ex officio (n.r. – din oficiu), indiferent dacă aceștia au promovat sau nu o acțiune în justiție, începând cu data încetării plății acestora, respectiv 1 iulie 2023, și, totodată, urmează, pe de o parte, să se reia plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă aflate în plată la data intrării în vigoare a Legii nr.192/2023 în privința tuturor beneficiarilor antereferiți, iar, pe de altă parte, să se acorde această indemnizație deputaților/senatorilor care au exercitat cel puțin un mandat parlamentar complet anterior intrării în vigoare a legii și care au împlinit vârsta de pensionare prevăzută de lege după data de 1 iulie 2023“, explică judecătorii Curții Constituționale.

Așadar, statul e bun de plată și pentru perioada iulie-decembrie, când a fost suspendată plata pensiilor speciale ale parlamentarilor. Conform calculelor „Adevărul“, cel mai tânăr parlamentar cu un mandat complet înainte de 1 iulie 2023 e Mara Mareș (născută în iunie 1992). Ea va putea, dacă va vrea să beneficieze de pensie specială, ca în 2055 să-și depună documentele. Însă până atunci vor tot putea curge depunerile de dosar pentru acest drept, odată cu împlinirea vârstei de foști sau actuali aleși.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: