„O diversitate excepțională de abordări creative!”. Grupul KOMPUS, la a treia expoziție

Sursa foto: Vasile Adrian-Daniel

Grupul KOMPUS a organizat, joi seară, în Cartierul Armenesc din Capitală, a treia ediție în cadrul Galeriei A33. Astfel, iubitorii de artă s-au bucurat de o expoziție de grup neconvențională, organizată într-un spațiu, de asemenea, neconvențional.

Vernisajul a început la ora 18:30, iar operele inedite realizate de studenți și absolvenți ai Universității Naționale de Arte din București și de profesorul acestora: lect. univ. dr. George Moscal, au putut fi remarcate și apreciate de către cei prezenți.

PS News a vorbit cu această ocazie cu lect. univ. dr. George Moscal, care ne-a declarat că „pentru a rămâne în domeniul culturii și al artei e nevoie de tenacitate”, iar arta românească etalează deseori în lume. Acesta le-a transmis un mesaj și tinerilor artiști:

„Dacă am face o statistică, cine mai pictează din grupe care au absolvit acum câțiva ani buni, vom vedea că unii s-au repliat. N-au făcut învățământul artistic degeaba, pentru că s-au repliat pe zone conexe sau adiacente. Mulți au mers în publicitate, fashion, fotografie, oricum le-a folosit. Ca profesor, aș vrea ca toți să fie artiști importanți și să mă laud cu ei. Arta românească etalează deseori în lume, valori comparabile cu cultura universală.

Dacă vrei să faci artă, faci pur și simplu, nu pentru că cineva are nevoie. Le transmit tinerilor artiști să aibă acea tenacitate de care vorbeam. Într-o situație similară de interviu, Salvador Dalí, la întrebarea aceasta – ce le recomandă artiștilor – a spus că le recomandă să fie bogați. Adică să fie absolut liberi, să nu fie cumva dependenți, condiționați în munca de creație de partea existențială, materială. Nu e neapărat nevoie de bogăție, e nevoie de o decență și de dorință”, ne-a spus lect. univ. dr. George Moscal.

lect. univ. dr. George Moscal 

„Stilul fiecăruia se reinventează”

Am stat de vorbă și cu o parte dintre artiștii care și-au expus joi seară operele în cadrul vernisajului organizat de Grupul KOMPUS. Irina Cîmpeanu ne-a declarat că la expoziția de joi seară, ajunsă deja la a treia ediție, „nicio lucrare nu seamănă cu cealaltă, ceea ce indică o diversitate excepțională de abordări creative”.

„Ce este interesant de observat la fenomenul Kompus este ca poate fi văzut ca o micro replică a ceea ce se întâmplă în universitățile vocaționale unde oameni cu vârste total diferite, cu parcurs profesional sau educațional de cele mai multe ori amuzant de opuse, ajung în același loc dintr-un motiv comun – pasiunea de a crea. Când se adună în acest loc, toate aceste diferențe dispar pentru a genera totuși pluralitate de viziuni artistice. Nu mai există vârstă, nu mai există idei preconcepute și de cele mai multe ori, stilul fiecăruia se reinventează.

După cum se observă la expoziția Kompus din această seară, ajunsă deja la a treia ediție, nicio lucrare nu seamănă cu cealaltă, ceea ce indică o diversitate excepțională de abordări creative.

Expoziția Kompus este un microunivers al bogăției artistice produse de școala românească de artă din acest moment. De altfel, acest eveniment precum și altele similare care adună lucrări ale tinerilor artiști dezvăluie publicului cât de vie, profundă și diversă este creația contemporană de artă și școala românească de pictură in mod special”, ne-a spus Irina Cîmpeanu.

 

Irina Cîmpeanu/ Photo credit: Vasile Adrian-Daniel

„Dacă îți place ceva, sigur vei reuși”

Adnana Grecu, anul III la Universitatea Națională de Arte din București, ne-a povestit că primele ei amintiri sunt cu ea desenând, că nu ar dori să plece pe viitor din România și le-a transmis, cu această ocazie, un mesaj celor care și-ar dori să urmeze pașii ei în lumea artei.

„Pictez de când mă știu. Primele amintiri sunt cu mine desenând, dar am început mai serios în liceu, când am început să mă și documentez ce pot să fac, dacă pot să fac ceva pe viitor pe chestia asta. Cred că dacă îți place ceva, sigur vei reuși. Eu am participat și la ediția de anul trecut. Anul acesta am o singură lucrare, care simbolizează 18 figuri feminine. Lucrarea se numește „Porumbei”. Eram într-o stație de autobuz și am observat o femeie în vârstă care hrănea porumbeii și mi-a plăcut foarte mult cum se adunau toți acolo și își cam pierdeau conturul și m-am gândit că aș putea și eu să fac ceva de genul acesta, să transmit chestia asta de competiție, cum te pierzi, cum îți pierzi conturul în toată graba asta. Am lucrat la această lucrare 2 zile. Mă văd pe viitor făcând lucru acesta, dar nu prea îmi place să mă gândesc la viitor. Sper că viața o să-mi arunce tot felul de oportunități și sper să fiu destul de deșteaptă încât să le aleg pe cele potrivite.

Mi-ar plăcea să rămân în țară, dar mi-ar plăcea și să experimentez, să văd care este mentalitatea oamenilor din alte țări și cum trăiesc ei. Însă, totuși, aș vrea să rămân în țară. Le doresc tuturor celor aflați la început de drum să aibă încredere în ei, să facă ceea ce le place și să încerce să se înconjoare doar de oameni care îi susțin”, ne-a spus Adnana Grecu.

 

 

Adnana Grecu

 

Sânziana Georgescu, 21 de ani, anul III, Universitatea Națională de Arte București:

„Am început să pictez de la vârsta de 6 ani. Am început cu pastilele de școală ale fratelui meu mai mare, pentru că nu s-a prins altceva de mine. M-a dus mama la balet, m-a dus mama la karate, m-a dus mama la dansuri moderne. A încercat toate variantele, dar eu am ales pictura. Operele expuse aici, în această seară, fac parte din tematica mea de practică, fac parte dintr-o serie picturală de șase lucrări, iar tema era relația dintre spațiul interior și cel exterior. Și eu cumva am întors-o și am vrut să vorbesc despre un nou paradis, un nou Eden. Am vrut să redau lumea din jurul cuplului Adam și Eva.

Vreau să rămân în România, să activez aici ca artist. Am studiat un semestru în Italia, cu Programul Erasmus, și am fost complet dezamăgită de școala italienească, pentru că nu se face treabă cum se face la noi. Studiile sunt tratate superficial cu totul acolo. Dacă noi am păstrat ceva bun, am păstrat un sens mai conservator în studiu. În afară sunt mult mai permisivi, ceea ce nu e bine pentru un student în formare”.

 

Sânziana Georgescu

Despre KOMPUS

Înființat în anul 2021, KOMPUS este un colectiv de artiști ce reflectă în nume și în fapte diversitatea, alcătuind un grup eclectic.

Grupul este format din studenți și absolvenți ai Universității Naționale de Arte din București și de profesorul acestora: lect. univ. dr. George Moscal. Ei își propun să promoveze arta sub toate formele ei și să ofere o platformă tinerilor artiști pentru a-și exprima liber ideile și gândurile prin creația lor.

Temele și subiectele abordate în creațiile acestor artiști sunt la fel de complexe și de variate precum sunt ei înșiși. De la explorarea legăturilor profunde dintre om și animal, introspecție, moarte, iubire, natură efemeră, antistudiu, individualitate, până la conexiunea dintre spațiul interior și cel exterior. Expoziția oferă o panoramă cuprinzătoare a vieții și condiției umane prin lentila artei.

Un aspect notabil al Grupului KOMPUS este faptul că nu se bazează pe credințe artistice comune, ideologii culturale sau afinități estetice sau conceptuale. Este un grup dinamic, o adunare de minți creative, fiecare cu propriile viziuni și abordări. Liantul care îi unește este arta.

Membrii grupului KOMPUS:

Ilie Justian Chiriac Brănescu; Adelina Cîmpeanu; Irina Cîmpeanu; Ștefania Cojocaru; Ioana Cristodorescu; Raluca Ioana Drăghici; Sânziana Georgescu; Adnana Grecu; Cristina Grigorescu; Nectaria-Ioana Guraliuc; Ana-Maria Guță; Alexandru Ion; Valentina Ionescu; Iuliana-Cristina Ioniță; Joy Kibera; Elena Micu; George Moscal; Andrei Neagu; Răzvan Tiberiu Necula; Bogdan-George Negulescu; Cătălina Nistor; Georgiiana Petrulianu; Andra Victoria Popescu; Claudiu D. Popescu; Norica-Ioana Popescu; Sorana Scorțea; Mihai Stanciu; Gabriela Szűcs; Andreias Welther și Oana Zbanț.

Lucrările de artă care au fost expuse în cea de-a treia expoziție a Galeriei A33:

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL