O locuinţă din cinci este asigurată în caz de dezastru; 14 milioane de români locuiesc în zone de hazard seismic

Apartament
Sursa foto: Pixabay

Doar una din cinci locuinţe este asigurată în caz de dezastru, la nivel naţional, în condiţiile în care aproape 70% din populaţie locuieşte în zone de hazard seismic moderat sau ridicat, potrivit datelor Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Comunicatul UNSAR a fost transmis luni, la 47 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, în urma căruia şi-au pierdut viaţa aproximativ 1.500 de oameni şi alţi 11.000 au fost răniţi.

România este, în continuare, una dintre ţările cele mai expuse la seisme, acestea aflându-se în topul riscurilor de care se tem românii. Potrivit unei cercetări realizate de IRES la solicitarea UNSAR, peste jumătate dintre români sunt îngrijoraţi că un cutremur sau un incendiu le-ar putea afecta locuinţa. În aceste condiţii, însă, a nivel naţional, doar una din cinci locuinţe este asigurată, astfel încât doar 20% dintre români ar beneficia de protecţia oferită de o poliţă de asigurare pentru locuinţă, comparativ cu o medie europeană de circa 65%.

În primele 9 luni ale anului trecut, companiile de asigurări au achitat despăgubiri de peste 119,2 milioane lei în baza asigurărilor pentru locuinţe, în creştere cu 61% faţă de valoarea achitată în aceeaşi perioadă a anului 2022 (74,1 milioane lei).

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: