O nouă criză politică în Bulgaria

Președintele Bulgariei
Sursa foto: Facebook

Partidul populist bulgar ITN (Există un astfel de popor) a refuzat joi mandatul de formare a unui nou guvern naţional, deschizând calea pentru ca preşedintele Rumen Radev să convoace alegeri anticipate, relatează Reuters.

Demersul ITN a venit după ce partidul de centru-dreapta GERB şi fostul său partener de coaliţie Noi continuăm schimbarea (PP) au declarat că nu pot forma un nou guvern, în ciuda acordului prin care era prevăzută o „rotativă” guvernamentală.

La începutul acestei luni, premierul Nikolai Denkov, din partea PP, şi-a dat demisia, conform înţelegerii, pentru a-i ceda locul ministrului său de externe, Mariya Gabriel, din partea GERB, dar Gabriel nu a reuşit să formeze un nou guvern. Denkov a demisionat pentru a permite GERB să conducă guvernul timp de nouă luni, aşa cum s-a convenit după alegerile de anul trecut, dar au apărut neînţelegeri între partenerii de coaliţie după ce s-a dorit să se facă modificări la protocolul iniţial.

Miercuri, Denkov a declinat, de asemenea, invitaţia preşedintelui Radev de a încerca să formeze un guvern, iar ulterior aşa a făcut şi ITN, următoarea formaţiune căreia i s-propus formarea guvernului.

„Alegerile sunt cea mai înaltă formă de democraţie, vom mai ţine acest dosar pentru câteva secunde şi vi-l vom returna gol, cu un mandat neîndeplinit”, i-a spus lui Radev Ivailo Valcev, vicepreşedintele grupului parlamentar al ITN, în cadrul unei întâlniri.

Preşedintele Radev a declarat că va începe acum să caute un prim-ministru interimar pentru a forma un cabinet care va avea sarcina de a organiza alegeri anticipate.

Bulgaria, cel mai sărac membru al UE şi unul dintre cele mai corupte state ale sale, a fost zguduită de instabilitate politică de la protestele anticorupţie din 2020. Până la alegerile din aprilie 2023, Bulgaria a fost condusă de guverne interimare, numite de Radev în absenţa unei coaliţii stabile alese.

La alegerile din aprilie anul trecut, GERB s-a clasat pe primul loc, obţinând 69 de locuri în parlamentul de 240 de locuri. Blocul condus de PP a obţinut 64 de locuri. Conform Constituţiei, parlamentul bulgar nu trebuie să se dizolve înainte de alegerile anticipate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: