Guvernul se pregătește să completeze lista stațiunilor de interes național cu un nou nume: Comuna Moisei, din Maramureș. Zona are o ofertă naturală bogată și abubdă în activități tradiționale, religioase și de agrement.
Moisei este situată în extremitatea sud-estică a județului Maramureș, în mare parte în lunca râului Vișeu, a Izvorului Dragoș și a Izvorului Negru (Valea Neagră), într-un areal depresionar intramontan (Depresiunea Maramureșului), la poalele munților Rodnei, cu masivul Pietrosu în partea de sud și Munții Maramureșului în partea de nord, fapt care a influențat pozitiv viața locuitorilor, a determinat profilul economic al zonei și dezvoltarea turismului.
Comuna este formată dintr-un singur sat, organizat în cătune: Lunca de Jos, Izvorul Negru, Dealul Jurchii, Centru și Izvorul Dragoș.
Ca vecini, comuna Moisei are în partea de nord orașul Vișeu de Sus, în est orașul Borșa, la vest Dealul Săcelului și Hlașc, iar la sud Munții Bătrâna și Troian, de pe teritoriul Județului Bistrița Năsăud. Legătura cu Bucovina și Moldova se realizează, prin Pasul Prislop, cu Transilvania prin Pasul Șetref, iar cu reședința de județ, Baia Mare, prin Pasul Gutâi sau Cavnic.
Din punct de vedere istoric, localitatea este atestată documentar din anul 1213, fiind menționată în acel an sub numele de Moyzun. A făcut parte din cnezatul lui Bogdan, înainte de 1353. La 1345 moiseenii sunt amintiți ca participanți activi la luptele cu tătarii din Moldova, iar ca răsplată au fost ridicați la rang de nobili. La 1365, „Moyse” se află printre cele opt villae ținând de Cuhea, confiscate de la Bogdan și dăruite Drăgoșeștilor. De asemenea, localitatea Moisei este amintită în Diplomele Maramureșene ca o localitate bine organizată.
De-a lungul timpului, locuitorii Moiseiului au făcut parte din armata lui Matei Corvin, în perioada feudală s-au împotrivit dominației străine, în anul 1717 au participat la lupta împotriva invaziei tătarilor, au participat la luptele din Primul război mondial, iar mai apoi, în anul 1918, au participat cu delegați din partea comunei la alegerea delegaților pentru Marea Unire de la Alba Iulia.
Episoade triste, săpate adânc în memoria locului și al locuitorilor, au marcat parcursul celui de al doilea Război mondial, când, localitatea a fost a doua linie de front, după Prislop. Pe 14 octombrie 1944 a avut loc aici, ,,Masacrul din Moisei”, unul dintre cele mai violente masacre antiromânești din Transilvania de Nord. Datorită acestui eveniment trist, prin Legea nr. 241/2008, adoptată de Parlamentul României, comuna Moisei din județul Maramureș, a fost declarată “comună-martir a neamului românesc”.
Accesul în localitatea Moisei se realizează în special auto, axele principale de aflux turistic fiind: DN 18 (Baia Mare-Sighetu Marmației-Borșa-Iacobeni), care asigură legătura cu Bucovina, DN19 Oradea-Satu Mare-Negrești Oaș-Sighetu Marmației, care face legătura cu vama Petea (la granița cu Ungaria), DN 17 C (Bistrița-Năsăud-Salva-pasul Șetref-Săcel-Moisei), pe Valea Sălăuței, DJ 186 Vadu Izei-Săcel, utilizat de cei care doresc să cunoască Valea Izei.
Feroviar, accesul se face prin stația de cale ferată Vișeu de Jos, situată la o distanță de 17 km de stațiune, de la această stație și până în localitatea Moisei se continuă drumul pe cale rutieră. Aerian, transportul se poate efectua utilizând Aeroportul Internațional Maramureș, situat la o distanță de 122 de km sau aeroporturile din apropiere, cu funcționare permanentă: Cluj Napoca, la 149 km sau la Satu Mare, la 191,5 km.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News