În noaptea de 21 şi 22 octombrie cerul va fi brăzdat de o ploaia de meteori. Fenomenul astronomic numit „Orionidele” este vizibil și în România. Dacă doriți să urmăriți „stelele căzătoare”, vă trebuie puțină răbdare, îmbrăcăminte groasă şi o conjunctură favorabilă: cer senin.
Meteorii (denumirea științifică a stelelor căzătoare) se produc tot timpul, inclusiv în noaptea de luni spre marți. Dacă știți unde să vă uitați şi când şansele de a vedea mulți meteori într-o singură seară cresc foarte mult, explică specialiștii Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
Veniți din spațiul cosmic
În sistemul solar există mult mai multe obiecte cosmice în afară de Soare şi planete. Este vorba de resturi rămase de la formarea planetelor, ce vin mărimi de la un atom până la sute de kilometri. Cele mai mari bucăți se numesc asteroizi şi comete iar cele medii ca mărime (de la bolovani imenși până la praf foarte fin) se numesc meteoroizi (meteori).
Toată această materie se afla în spațiul dintre planete. Din acest motiv, zilnic pe Terra, cad milioane de meteoroizi. Aceștia intră în atmosferă cu o viteză între 15 şi 65 km/s. Ca o comparație: cea mai rapidă armă lansează un glonț cu o viteză de 1,5 km/s.
Atunci când meteoroizii intră în atmosferă cu această viteză enormă, aerul din jurul lor precum şi ei se aprind din cauza frecării cu aerul.
Aerul din jurul lor se încălzește la o temperatură de câteva mii de grade, iar noi vedem o dâră luminoasă pe cer, numită meteor.
„Meteoroizii se încălzesc atât de tare încât se sfărâmă în atmosferă. Uneori ei chiar explodează, producând o lumină puternică, numită bolid.Destul de rar, meteoroidul nu arde complet în atmosferă şi o parte din el cade pe Pământ. Acesta este un meteorit”, se arată pe pagina Observatorului.
Curenți de meteori
Fiind particule uşoare, meteorii nu pot sta un timp îndelungat pe o orbită stabilă în jurul Soarelui (se pot menţine pe orbite în jurul Soarelui câteva milioane de ani maxim). Interacțiunea lor cu vântul solar face ca aceștia să fie expulzați din sistemul solar sau să fie trimiși spre Soare.
„Dar există totuşi un mare număr de meteoroizi în sistemul solar. De ce? Pentru că mereu se creează alţii. Responsabile de această situație sunt cometele, bulgări imenși de gheaţă şi praf. Cometele sunt total neinteresante când sunt departe de Soare. Dar când se apropie de acesta, gheața se topește şi praful este expulzat cu viteză în spaţiu. Astfel se formează cozile cometelor. Tot acest praf rămâne în urma comete, pe același drum. În câteva mii de ani, după mai multe treceri pe lângă Soare ale cometei, tot traseul acesteia va fi plin de particule de praf. Uneori planeta noastră trece prin aceste regiuni bogate în meteoroizi. Astfel, pentru câteva ore, în atmosferă vor intra mii şi mii de asemenea obiecte. Atunci avem asa numitele ploi de stele”, arată sursa citată.
Principalele astfel de momente se produc în aprilie, august, noiembrie şi decembrie, dar pot fi văzute și în octombrie:
„În momentele când se văd mai multi meteori aceștia par că vin dintr-o singură regiune de pe cer. Această regiune se numește radiant. Efectul de perspectivă, același care face ca șinele de tren să pară că se unesc în depărtare, face ca meteorii ce fac parte dintr-un curent să vina din aceeaşi regiune de pe cer. Această regiune se numește radiant”.
Cum pot să văd meteorii?
Deși vin din aceeași direcție, meteorii pot apărea oriunde pe cer, neexistând o direcție preferențială, spun specialiștii.
Curenții de meteori poartă numele constelațiilor unde sunt situați radianții: avem curenții Perseide (constelația Perseu), Leonide (constelația Leo).
„Pe lângă calitatea de a fi spectaculoase, stelele căzătoare mai au un plus: se văd (numai) cu ochiul liber! Nu aveți nevoie de instrumente astronomice pentru a-i observa. Vă trebuie totuși puțină răbdare, îmbrăcăminte groasă și cer senin. În serile când se produc maximele curenților de meteori, ieșiți afara la ora indicată, așezați-vă confortabil pe un șezlong sau pătură și așteptați, privind pe cer. Așteptați 15 minute pentru ca ochiul să se acomodeze cu întunericul și……nu vor trece nici 5-10 minute și veți vedea stelele căzătoare, în funcție de intensitatea maximului! Astfel sunteți exact unde trebuie pentru a observa stelele căzătoare”, explică Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” .
Cu cât locul de unde observați este mai întunecat, adică nu aveți lumini împrejur, cu atât veți vedea mai mulți meteori, iar dacă nici Luna nu se află pe cer, puteți observa în condiții ideale meteorii, explică specialiștii.
Curenți de meteori cu activitate ușor de observat
În fiecare an avem câțiva curenți de meteori bogați. Numele lor provine de la constelația în care se află radiantul. Momentele cele mai bune pentru observare, dacă doriți să vedeți meteori mulți sunt în preajma maximului curentului.
Anul începe cu Quadrantidele, un curent de meteori ce are radiantul în constelația Bootes, lângă Carul Mare. Maximul curentului se produce în ziua de 3 sau 4 ianuarie. Este unul din cei mai puternici curenți de meteori, producând, în timpul maximului între 100 şi 140 de meteori pe oră. Meteorii acestui curenți sunt strălucitori și foarte rapizi.
Lunile februarie şi martie nu sunt foarte bune pentru observarea meteorilor. Nu sunt curenți de meteori bogați.
Primăvara vine cu porția sa de meteori, începând cu luna aprilie. Curentul de meteori Lyride are maximul în perioada 20-22 aprilie. În timpul maximului se pot vedea aproximativ 20 meteori pe oră, ce vin din constelația Lyra, de lângă strălucitoarea stea Vega. Uneori Lyridele produc surprize, cu erupții de până la 100 de meteori pe oră.
Urmează curentul de meteori eta-Aquaride. Acesta are maximul în data de 5 sau 6 mai şi poate fi observat în condiții bune, fiind destul de cald afară, noaptea. În timpul maximului se văd numai între 40 și 85 de meteori pe oră, aceștia sunt destul de interesanți pentru că provin din celebra cometă Halley.
În iunie nu sunt șanse să vedeți meteori mulți, dar, începând cu mijlocul lui iulie situația se schimbă.
A doua jumătate a lunii iulie este foarte bogată în meteori. Sunt activi câțiva curenți de meteori, care au radianții apropiați pe cer, în constelațiile Aquarius şi Capricornus. Astfel, în fiecare seară, se pot vedea între 15 şi 30 de meteori pe oră.
În luna august, in 11, 12 sau 13 se produce maximul curentului Perseide. Este cel mai celebru curent de meteori, pentru că în acea perioadă mulți pământeni sunt în concediu şi pot sta până mai târziu în noapte. Acest curent produce între 50 şi 80 de meteori pe oră, existând şi ani când activitatea este mai numeroasă.
Luna septembrie este liniștită, dar în octombrie apare un curent de meteori mai important: Orionidele.
De luni până marți, Orionidele produc până la 30 de meteori pe oră
Între 21 şi 22 octombrie, Orionidele produc până la 30 de meteori pe oră. Toate fragmentele ce ard în atmosferă provin de la cometa Halley.
Leonidele au maximul în zilele de 16, 17 sau 18 noiembrie. În timpul maximului se pot vedea 10-15 meteori pe oră. Între 1998-2002 Leonidele au fost foarte bogate în meteori, pentru că sursa acestui curent, cometa Tempel-Tuttle, a trecut la periheliu.
În decembrie apare, poate cel mai spectaculos curent de meteori, Geminidele. Geminidele produc în timpul maximului între 60-80 meteori pe oră, o mare parte din ei fiind foarte strălucitori (bolizi). Maximul vine în jurul datei de 13 decembrie.
Ultimul curent meteoric al anului este curentul Urside. Maximul acestuia vine în zilele de 22 sau 23 decembrie, cu un număr de 5-10 meteori pe oră. Uneori se produc adevărate erupții cu până în 100 de meteori pe oră.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News