Cristian Diaconescu, consilierul prezidențial al lui Ilie Bolojan, a anunțat că Rusia ar fi cerut Statelor Unite ale Americii, la negocierile de la Riad, să-și retragă trupele militare din statele europene care au intrat în NATO după 1997. Ulterior, Diaconescu a revenit asupra acestei declarații, precizând că ar fi vorbit despre negocierile din 2022. Retragerea trupelor americane este o discuție care a provocat panică în societatea românească, deoarece strategia de apărare din ultimii 20 de ani a fost construită în jurul ideii că americanii ne apără.
„Așteptările lor țin de faptul că la un moment dat SUA ar determina înăuntrul NATO partenerilor europeni să retragă garanțiile de securitate ale NATO pe aliniamentul din 1997. Deci ca noi, cei intrați după 1997, să nu mai beneficiem de aceste garanții de securitate, urmând ca, privind situația din aceste zone, să intrăm într-un context de negociere în care nu am fi implicați, ca la Ialta, și care, în mod evident, ar duce la recunoașterea unei zone de influență a Rusiei. Nu e interpretarea mea, este exprimarea lor”, a spus Cristian Diaconescu, miercuri seara.
De asemenea, Cristian Diaconescu a mai precizat că „am fost informați” despre aceste discuții de la Riad. A doua zi, consilierul prezidențial a explicat că solicitarea nu a fost acceptată nici de americani, nici de europeni și era vorba de 2022.
Informația prezentată de Cristian Diaconescu a apărut ieri și în presa străină. Bild, un important ziar german, a scris că SUA și Rusia au discutat la Riad despre o posibilă retragere a trupelor americane sau netrimiterea de trupe militare în statele din Estul Europei care au intrat în NATO după 1990. Mai mulți oficiali europeni ar fi confirmat, pentru jurnaliștii Bild, că această solicitare ar fi pe masa negocierilor dintre cele două țări. Informația a ajuns, ulterior, în mai multe ziare din Italia sau Franța.
Cristian Pîrvulescu: „Ar fi o înfrângere a SUA de către Rusia”
Cristian Pîrvulescu, analist politic și profesor universitar, a analizat această posibilitate a retragerii trupelor militare americane din Estul Europei, și implicit din România. Într-un interviu pentru PS News, acesta a precizat că ar fi o înfrângere a SUA de către Rusia, din punct de vedere strategic:
„Având în vede contextul actual, pare plauzibilă (n.r. solicitarea de retragere a trupelor americane). Este probabil una din cererile pe care Rusia le are, ar fi absurd să ne imaginăm că Rusia face altceva. Este ceea ce a cerut permanent și ceea ce ceilalți președinți americani au refuzat categoric. Ar fi cu siguranță o greșeală fundamentală pe care ar face-o Statele Unite ale Americii. Dacă Rusia face o astfel de cerere, este posibil. Dacă America va accepta sau nu, este cu totul o altă discuție.
Problemele de politică externă pot fi prezentate într-o cheie economică, respectiv reducerea cheltuielilor, și noi despre asta discutăm acum, despre reducerea cheltuielilor și a deficitului pe care îl are bugetul SUA. Din punct de vedere strategic, ar fi o înfrângere a Americii de către Rusia, care nu are la bază nici o dimensiune economică, Rusia nu reprezintă o putere economică, nici o dimensiune militară, Rusia a fost înfrântă și oprită de Ucraina pe front. Și Statele Unite ar recunoaște Rusiei un rol militar pe care nu îl are. Modul în care administrația Trump își prioritizează interesele, rămâne un mare mister pentru toată lumea”.

Ce riscă România dacă se retrag trupele americane
Statele Unite au avut mereu o prezență scăzută în Estul Europei, tocmai pentru a nu provoca Rusia. Prezența militară americană este cea mai puternică în Germania și Italia, unde au zeci de mii de militari. În România, militarii americani sunt circa 4.000, care au fost trimiși în baza înțelegerilor din Parteneriatul Strategic dintre cele două țări. Trupele americane nu trebuie confundate cu trupele NATO, pentru că cele două sunt diferite. Trupele americane au la bază acordurile bilaterale, nu acordurile NATO, și sunt controlate direct de armata SUA.
Cristian Pîrvulescu consideră că o retragere a trupelor americane din țara noastră nu se va realiza foarte repede și ar fi o situație strategică foarte complicată.
„Ne-ar afecta, dar nu ar fi un proces care se întâmplă de azi pe mâine. În principiu, ne așteptam ca oricare ar fi fost președintele american, lucrul ăsta să se întâmple într-o perioadă de două decenii. Problema este rapiditatea cu care se va întâmpla și, dincolo de zvonuri, dacă se va întâmpla.
Pentru România ar fi o situație strategică foarte complicată, pentru că am mizat enorm de mult pe relațiile româno-americane, în interiorul NATO și în afara NATO, și ar fi extraordinar de expusă. Toată retorica referitoare la suntem apărați pentru că suntem în NATO, ar trebui să fie în mod substanțial revizuită. Și statele UE, inclusiv Marea Britanie, nu vor putea compensa dispariția unui sprijin militar din partea Statelor Unite ale Americii”, a explicat analistul politic pentru PS News.
Cristian Pîrvulescu a mai arătat că o prietenie Trump-Putin este posibilă, însă SUA nu va deveni prietena Rusiei. Indiferent de decizia pe care o vor lua americanii, Rusia rămâne un inamic al României, mai consideră analistul politic.
„Rusia este un inamic al României, indiferent dacă SUA sunt prezente aici sau nu. Rusia a încălcat de 11 ori, în ultimii 200 de ani, teritoriile României. O prietenie Trump-Putin este posibilă, dar o prietenie SUA-Rusia nu este posibilă. Statele Unite ale Americii nu sunt Donald Trump. Nu există atât de multă naivitate în SUA. Donald Trump este o etapă tranzitorie în istoria Statelor Unite ale Americii”.
Trump anunță reducerea numărului de militari din Europa
Donald Trump a anunțat că va reduce bugetul pentru apărare, iar în urmă cu o lună vorbea despre o reducere a prezenței militare din Europa. Președintele SUA ar dori să retragă 20.000 de militari americani din statele europene, asta după ce Joe Biden a crescut prezența militară a SUA în Europa, după 2022. Deși Trump a fost criticat pentru această decizie, un eventual acord pentru pace în Ucraina nu ar mai justifica un număr atât de mare de militari americani în Europa. Totuși, rămâne de văzut dacă trupele SUA vor fi retrase complet din statele din Estul Europei, care au intrat în NATO după 1990. Retragerea trupelor americane va constrânge UE să investească mai mult în apărare, ceea ce își dorește și Donald Trump.
În același timp, administrația Trump urmărește și o reducere a cheltuielilor militare, ținând cont că economia țării are numeroase probleme. Președintele SUA ar dori o reducere cu 8% în fiecare din următorii 5 ani. Printre proiectele militare care ar urma să primească mai puțini bani nu se numără niciunul din Europa.
Pe de altă parte, președintele SUA nu a respins ideea ca statele UE să trimită trupe în Ucraina, după ce va fi găsit un acord de pace. Însă Rusia a refuzat categoric orice prezență militară străină în Ucraina, iar planul Franța-Marea Britanie de a trimite 30.000 de militari europeni în Ucraina ar putea să distrugă negocierile pentru pace. Premierul britanic ar urma să-i propună lui Donald Trump acest plan cu 30.000 de militari europeni pentru menținerea păcii în Ucraina, plus drone și sateliți.
Ce a cerut Putin
Vladimir Putin, președintele Rusiei, nu și-a ascuns dorința de a vedea redus numărul de militari americani în Europa, mai ales în țările din Estul Europei care sunt aproape de granița Rusiei. Putin a cerut de mai multe ori retragerea infrastructurii militare NATO la granițele din 1997. Putin nu a vorbit doar despre trupele americane, ci despre toate trupele NATO.
„Poziția noastră e că toate aceste infrastructuri trebuie retrase și e nevoie să revină (n.r. NATO) la pozițiile din 1997”, spunea Serghei Ryabkov, viceministru de externe, în 2022.
Președintele Rusiei nu mai vrea infrastructuri militare în țările care au intrat în NATO după 1997, adică în Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Estonia, Lituania, Letonia, România, Slovacia, Slovenia, Albania, Croația, Muntenegru, Macedonia de Nord, Finlanda și Suedia. Probabil Rusia nu e neapărat interesată de țările din Balcanii de Vest, dar va insista foarte mult pe țările din Estul Europei care sunt aproape de granița ei. Retragerea trupelor americane ar fi o victorie pentru Rusia și o mare problemă de securitate pentru Estul Europei, care va trebui să-și regândească strategiile de apărare.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News