Modificarea unei legi privind spălarea banilor ar putea aduce o schimbare importantă pe piața imobiliară din România în 2025. Agenții imobiliari ar putea fi obligați să afle mai multe informații despre cumpărător și vânzător înainte de finalizarea tranzacției.
Modificarea şi completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului ar putea armoniza legislația din România cu cea din Uniunea Europeană, iar un impact mare va fi simțit de agenții imobiliari.
În draftul modificării se precizează că agenții imobiliari vor trebui să aplice măsuri sporite de cunoaștere a clientelei atât pentru cumpărător, cât și pentru vânzător. Nu există vreo preverere care confirmă dacă toate tranzacțiile sunt vizate, sau doar o parte din ele.
Clienții vor fi suspicioși la implementarea recomandărilor Comitetului Moneyval – Consiliul Europei, a explicat Cristina Pisaltu, președinte al Patronatului Agenților Imobiliari din România (PAIR).
„Agenții imobiliari reprezintă o verigă de legătură opțională între vânzător și cumpărător, spre deosebire de notari sau bănci și deși legislația românească le conferă autoritatea de a solicita informații legate de proveniența sumelor utilizate în cadrul tranzacției, acest demers nu stârnește decât suspiciune. Legea stabilește pragul de 10.000 de euro ca obligație de derulare prin bancă, ceea ce transferă responsabilitatea spre o autoritate cu instrumente complexe de trasabilitate. Majoritatea covârșitoare a tranzacțiilor imobiliare depășește limita de numerar”, a explicat președinta PAIR pentru termene.ro.
Măsuri similare ar putea fi introduse și în ceea ce privește schimbul valutar, cazinourile și platformele de schimb de criptomonede.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News