Profesorul Radu Carp a semnalat, într-o serie de postări pe Facebook, contrastul dintre atitudinea autorităților române și moldovene față de Unirea Basarabiei cu România, comemorată pe 27 martie. Acesta a apreciat ceremonia organizată la București de către Ilie Bolojan, dar a criticat lipsa reprezentanților Guvernului și Președinției Republicii Moldova de la inaugurarea statuii Reginei Maria la Chișinău.
„Se pare că există temerea potrivit căreia a te arăta în compania Romaniei și a simbolurilor sale luminoase nu este de dorit pentru PAS. Dacă este vorba de a se afișa in prezența altor lideri europeni, atunci e în regulă.
Nu cumva să fie șifonată imaginea moldoveanului pro-european cu romanii de tristă amintire. Este stupid, ce altceva mai european decat destinul Reginei Maria, britanică prin naștere, romancă prin adopție?!
Rezultatele se vor vedea la alegeri, îmi pare rău. Vă rog, nu vreau să aud că pro-europenii nu vor putea forma o majoritate din cauza unei „monstruoase coaliții”, a scris Carp.
Într-o altă postare, Carp a reamintit contribuția Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Unirea Basarabiei din 1918.
El a îndemnat autoritățile din Republica Moldova să redea Regelui Ferdinand locul cuvenit în memoria colectivă, alături de Regina Maria, și să explice vizitatorilor europeni cine au fost acești suverani.
„Dragi prieteni basarabeni, Unirea cu Romania de la 27 martie 1918 s-a făcut în timpul domniei Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. Aceștia, aflați în refugiu la Iași, au salutat actul Sfatului Tării și au contribuit activ ulterior la respingerea. atacurilor hoardelor bolșevice care doreau să instaureze comunismul și anarhia.
Drept recunoștință, basarabenii s-au mobilizat și au instalat o statuie a Regelui Ferdinand la Chișinău în 1939. Această statuie a fost distrusă de sovietici după 1944.
Ar fi bine ca în momentul de față să arătați actualei generații istoria adevărată și să găsiți, alaturi de Regina Maria, un loc și pentru Regele Ferdinand, supranumit „Întregitorul”. Iar atunci cand la Chișinău vor veni Keir Starmer, Regele Charles sau Friedrich Merz. (să sperăm!).să le explicați cine au fost acești suverani.
În imagini, statuia Regelui Ferdinand de la Chișinău și vizita cuplului regal al Romaniei la Chișinău în 1920.”, a concluzionat Carp.
Înaltă de peste 6 metri, statuia a fost realizată în bronz de sculptorul Veaceslav Jiglițchi și o reprezintă pe regină în ziua încoronării de la Alba Iulia, purtând în mâna stângă Biblia. Proiectul îi aparține arhitectului Mihail Andrieș, iar partea artistică a fost supravegheată de o comisie internațională de experți. Postamentul a fost realizat din piatră de Cosăuți de meșterul Marin Lozan.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News