Olaf Scholz îşi duce miniştrii în Polonia, la o şedinţă comună de guvern cu apărarea pe primul loc pe ordinea de zi

Sursă foto: Twitter / Olaf Scholz

Cancelarul german Olaf Scholz şi premierul polonez Donald Tusk s-au întâlnit marţi la Varşovia, într-o şedinţă de guvern comună, cele două ţări cu o istorie dificilă încercând să-şi consolideze cooperarea în faţa provocărilor de securitate şi a turbulenţelor politice din Europa, relatează Reuters.

Este prima reuniune de acest gen din 2018.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au mai detensionat de când coaliţia proeuropeană a lui Donald Tusk a venit la putere, în decembrie, punând capăt celor opt ani de guvernare naţionalistă în Polonia, în timpul cărora guvernul format de Lege şi Justiţie (PiS) a descris în mod regulat Germania ca o forţă ostilă.

Întâlnirea interguvernamentală are loc în contextul în care ambele ţări se confruntă cu provocări de securitate legate de războiul din Ucraina şi cu un mediu geopolitic turbulent, în care extrema dreaptă a câştigat primul tur al alegerilor parlamentare din Franţa, iar liderii europeni se pregătesc pentru posibilitatea revenirii lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA.

Viceministrul polonez de externe Marek Prawda a declarat pentru Reuters că întâlnirea reprezintă „deschiderea unei discuţii într-un spirit de îngrijorare cu privire la viitor”.

„Pentru că avem o turnură geopolitică în lume, UE nu mai este o fabrică de reguli, ci devine o comunitate a destinului şi trebuie să răspundem la această schimbare cu cel puţin o anumită politică de creştere a capacităţilor militare”, a adăugat el.

Având în vedere tensiunile ridicate de la graniţa cu Belarus şi atacurile cu rachete ruseşti asupra Ucrainei, care duc în mod regulat la intervenţia avioanelor NATO în Polonia, preocupările legate de securitate vor fi prioritare pe ordinea de zi a şedinţei de la Varşovia.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: