Situaţia financiară a OMS se agravează şi e nevoie de măsuri dure.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) intenționează să reducă numărul angajaților și amploarea activităților sale, ca urmare a unei reduceri bugetare de peste 20%, determinată de diminuarea finanțării din partea SUA, potrivit unui memorandum intern consultat de Reuters.
Administrația președintelui american Donald Trump a retras Statele Unite din OMS la preluarea mandatului, în ianuarie, acuzând agenția de gestionarea defectuoasă a pandemiei de COVID-19 și a altor crize sanitare globale. SUA reprezintă principalul finanțator al OMS, contribuind cu aproximativ 18% din bugetul total al agenției ONU.
„Anunțul Statelor Unite, combinat cu recentele reduceri ale asistenței oficiale pentru dezvoltare de către unele țări, în favoarea creșterii cheltuielilor pentru apărare, a agravat considerabil situația noastră”, se arată în memorandum, datat 28 martie și semnat de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
OMS nu a oferit un răspuns imediat la solicitările de comentarii.
Retragerea SUA a accentuat criza financiară, în condițiile în care statele membre și-au redus bugetele pentru dezvoltare. În fața unui deficit de aproape 600 de milioane de dolari în acest an, OMS a propus o reducere a bugetului pentru 2026-2027 cu 21%, de la 5,3 miliarde de dolari la 4,2 miliarde de dolari, conform documentului.
În februarie, Consiliul Executiv al OMS diminuase deja propunerea bugetară pentru 2026-2027, de la 5,3 miliarde la 4,9 miliarde de dolari.
„În ciuda tuturor eforturilor noastre, am ajuns în punctul în care nu avem altă opțiune decât să reducem dimensiunea activităților și a personalului nostru”, se arată în document.
Reducerile vor afecta pozițiile de conducere de la sediul OMS din Geneva, Elveția, dar și alte niveluri și regiuni, potrivit memorandumului. Organizația urmează să stabilească prioritățile pentru activitățile și resursele sale până la sfârșitul lunii aprilie.
Documentele OMS arată că peste un sfert dintre cei 9.473 de angajați ai organizației lucrează la Geneva.
Un alt memorandum intern, datat 10 martie și obținut de Reuters, relevă că OMS a început deja să stabilească priorități și a introdus o limită de un an pentru contractele de muncă.
Potrivit documentului, personalul agenției depune eforturi pentru a obține finanțare suplimentară din partea țărilor, a donatorilor privați și a filantropilor.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News