OMV Petrom pregătește majorarea investițiilor în România: medie anuală de 8 miliarde de lei, începând cu 2024

Sursa foto: pixabay

OMV Petrom a anunțat rezultatele financiare pentru anul 2023. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de 8,5 miliarde lei, în contextul contribuției mai mici din partea tuturor segmentelor de activitate, reflectând efectul de bază ridicat al contextului de piață fără precedent din 2022.

Contribuitor major la bugetul de stat – 16 miliarde de lei

Profitul net al companiei a scăzut la 4 miliarde lei, afectat de contribuția de solidaritate pentru 2022 și 2023 în valoare totală de 2,7 miliarde lei și de impozitul pe profit. În aceeași perioadă, contribuția companiei la bugetul de stat s-a menținut ridicată, la 16 miliarde de lei, incluzând distribuția de dividende record.

OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat.

Progres important pentru proiectul Neptun Deep

Neptun Deep, cel mai important proiect din domeniul gazelor naturale din România, a primit anul trecut decizia finală de investiție, iar în a doua jumătate a anului 2023 nu mai puțin de 80% din lucrările necesare demarării producției în largul Mării Negre au fost deja  contractate.

În 2024, OMV Petrom va continua pregătirile pentru executarea primelor sonde în perimetrul Neptun Deep, acțiune așteptată pentru anul 2025. Producția de gaze naturale este așteptată pentru anul 2027.

Extindere rapidă a proiectelor verzi

La parcurile cu o capacitate cumulată de 410 MW care urmează să fie dezvoltate cu CE Oltenia s-au adăugat, în 2023, proiecte cumulate de 710 MW în Teleorman, precum și jumătate din capacitatea de circa 1 GW, pentru care s-a semnat recent un contract de achiziție cu Renovatio.

În ceea ce privește electromobilitatea, compania este pe cale să devină cel mai mare jucător din România. La sfârșitul anului 2023, OMV Petrom avea circa 270 de puncte de încărcare în România, Bulgaria și Serbia.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: