ONG-urile vor să fie scutite de cheltuieli: USR vrea să schimbe legea, pentru Clotilde Armand și Nicușor Dan

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

APADOR-CH propune „o soluție pentru protejarea cetățenilor care dau statul în judecată”, dar coincidența face ca exact oameni precum Clotilde Armand sau Nicușor Dan să fie beneficiarii amendamentului pe care ONG-ul vrea să-l introducă în modificarea Codului de procedură civilă. Felul în care asociația a formulat motivarea pentru această modificare legislativă pare a fi în favoarea cetățenilor care vor să obțină drepturi încălcate de stat, însă procesele în care sunt implicați cei doi primari ar fi, de fapt, primele deblocate prin schimbarea legii, după ce au pierdut de mai multe ori în instanță.

Propunerea legislativă pentru completarea articolului 453 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă a fost depusă la Senat de un grup de parlamentari ai mai multor partide, inițiatori fiind Florin Alexe (deputat PNL) și Dan Barna (deputat USR), alături de alți deputați de la USR și unul de la UDMR. Scopul declarat al inițiativei este acela de a „salva de la faliment organizațiile neguvernamentale care se luptă în instanță pentru binele public”.

De fapt, seria nesfârșită de procese pe care ONG-urile care au o legătură evidentă cu USR și cu o parte din PNL sau UDMR a fost întreruptă, recent, de cheltuielile de judecată pe care organizațiile trebuie să le plătească, atunci când pierd procesele cu statul.

Deputatul Alexe a încurcat partidele

Deși inițiatorul principal al proiectului depus la Senat este un deputat PNL Florin Alexe, acțiunea aparține, în mod evident, USR-ului, care derulează chiar în această perioadă campania „Proiect USR în sprijinul societății civile: ONG-urile să nu mai fie îngropate în cheltuieli de judecată”. Simultan, dar nicidecum întâmplător, campania USR a pornit în aceeași zi în care APADOR-CH a lansat propunerea de adăugare a unui nou amendament la același proiect de modificare legislativă, scopul declarat fiind că este necesară o completare a proiectului, „care să acopere și cazurile în care simplii cetățeni ar iniția procese de interes public și ar putea fi obligați la plata unor cheltuieli de judecată disproporționate”.

„Simplii cetățeni” pe care vrea să-i apere APADOR-CH, în această speță, sunt mai ales primarii Clotilde Armand și Nicușor Dan – ambii susținuți de USR -, care au de plătit toate cheltuielile de judecată din procesele cu statul pe care le-au pierdut sau le vor mai pierde, dar mai au și probleme în cazul unor litigii cu statul pentru care li s-a respins calitatea procesuală. Exact ei ar deveni primii și cei mai importanți beneficiari ai acestei modificări legislative pe care o propune APADOR-CH, în completare la proiectul USR susținut de deputații PNL și UDMR.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: