ONU a cerut „eliberarea imediată” a opozantului rus Aleksei Navalnîi

Sursă foto: Aleksei Navalnîi / Facebook
Sursă foto: Aleksei Navalnîi / Facebook

ONU a cerut vineri „eliberarea imediată” a opozantului rus Aleksei Navalnîi, care tocmai a fost condamnat la încă 19 ani de închisoare, pe lângă cei 11 ani şi jumătate primiţi în urma unor sentinţe anterioare, potrivit AFP.

Această condamnare „suscită noi îngrijorări privind hărţuirea judiciară şi instrumentalizarea sistemului judiciar în scopuri politice în Rusia”, a denunţat Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, într-un comunicat.

Statele „au obligaţia de a respecta toate drepturile la un proces echitabil şi la o procedură obişnuită pentru toate persoanele private de libertate”, a subliniat Turk.

„Fac apel la autorităţile ruse să respecte aceste obligaţii prin încetarea imediată a încălcărilor drepturilor omului împotriva lui Navalnîi şi să-l pună în libertate”, a adăugat el, conform Agerpres.ro.

Această nouă condamnare a celui mai vocal oponent al lui Vladimir Putin „survine în mijlocul unei represiuni din ce în ce mai severe a libertăţii de exprimare şi a opoziţiei politice în Rusia”, mai notează cel mai înalt responsabil ONU pentru drepturile omului.

Principalul opozant rus a fost încarcerat la revenirea sa în Rusia, la începutul anului 2021, după ce a supravieţuit in extremis unei otrăviri pe care o pune pe seama serviciilor de securitate ruse care ar fi acţionat, aşa cum spune el, la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, apoi a fost condamnat de două ori.

El a fost condamnat vineri la alţi 19 ani de închisoare, o pedeapsă pe care va trebui să o ispăşească într-o nouă colonie penitenciară cu condiţii deosebit de dificile, la finalul unui nou proces pentru acuzaţii de „extremism” desfăşurat cu uşile închise, în timpul căruia opozantul afirmase că se aşteaptă la o pedeapsă „lungă, stalinistă”.

Autor

  • Ionuț-Valentin Bouroș

    Ionuț-Valentin Bouroș, redactor PS News . Ionuț-Valentin Bouroș este student în anul II la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA. A intrat în presă în ianuarie 2023, în urma unui Internship la PS News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: