Ce înseamnă pentru România înzestrarea cu sistemul Patriot

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Miercuri au loc la poligonul de la Capu Midia primele trageri reale cu sistemul PATRIOT intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 2020.

Exerciţiul PATRIOT SPARK 23, programat în urmă cu un an are rolul de a valida şi verifica funcţionarea sistemului.

Referitor la evenimentul de astazi de la Capu Midia, din judeţul Constanța, trebuie precizat că preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, este cel care a făcut eforturi pentru realizarea acestui program (din postura de ministru al Apărării).

Programul a fost iniţiat în 2017, când ministrul apărării naţionale a transmis către partea americană Scrisoarea de cerere – LOR for LOA (Letter of Request for Letter of Offer and Acceptance), prin care a fost solicitată achiziția a 7 sisteme/FU (Fire Units) PATRIOT configurația 3+ , din producția curentă, a muniției, echipamentelor de sprijin și serviciilor aferente. Achiziția a fost planificată a se derula în două etape: etapa I – 4 sisteme, etapa a II-a – 3 sisteme.

Intrarea în serviciu a sistemelor PATRIOT va asigura creşterea nivelului de securitate al României prin operaţionalizarea unei capabilităţi defensive mature, întărirea poziţiei şi imaginii României ca furnizor de securitate regional, precum şi consolidarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA, prin intensificarea cooperării în domeniul militar, transferul de tehnologii şi informaţii şi creşterea nivelului încrederii între SUA şi România.

La evenimentul ”Ziua Distinşilor Vizitatori” şi-au anunţat prezenţa premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

”Sistemul de rachete sol-aer PATRIOT este utilizat pentru combaterea ameninţărilor, prin identificarea, urmărirea şi neutralizarea ţintelor aeriene. În cadrul exerciţiului ţintele aeriene sunt simulate de tipuri diferite de drone şi vor fi combătute cu rachete tip PAC-2 ATM”, au transmis oficialii Ministerului Apărării.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL