ONU susţine că nu mai are fonduri pentru a-i ajuta pe ucraineni la iarnă

Sursa fotot: Pinterest

Naţiunile Unite nu au fondurile necesare pentru a-i ajuta pe ucraineni în această iarnă, în condiţiile în care peste jumătate din capacitatea Ucrainei de a produce energie electrică a fost distrusă, a avertizat, joi, la Bruxelles, Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR), citat de AFP.

„Nivelul de finanţare a unor organizaţii precum a noastră este mult prea scăzut pentru această perioadă a anului”, a declarat reprezentantul UNHCR în Ucraina, Karolina Lindholm Billing.

UNHCR dispune în acest moment de numai 47% din fondurile de care are nevoie pentru a ajuta milioanele de ucraineni strămutaţi sau afectaţi de războiul din ţara lor, a subliniat ea. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, UNHCR era finanţat în proporţie de 70%.

La ora actuală, numărul persoanelor strămutate în Ucraina este de aproximativ 3,6 milioane. Însă avansul armatei ruse în Donbas (est) şi intensificarea atacurilor ruse împotriva infrastructurii şi oraşelor ucrainene provoacă noi deplasări de populaţie, a explicat Lindholm Billing.

„Aproape 99.000 de persoane, de exemplu, au fost evacuate sau au fugit din localităţile din zona liniei frontului în regiunea Doneţk de la 1 august”, a subliniat ea.

UNHCR în Ucraina ajută organizaţiile locale în cazarea persoanelor strămutate şi, de asemenea, vine în ajutor persoanelor cele mai vulnerabile, mai ales acum înainte de venirea iernii. Organizaţia a oferit asistenţă financiară unora dintre aceşti refugiaţi ca să-şi cumpere îmbrăcăminte de iarnă, lemne de foc sau „kituri termice” sau materiale pentru o izolare mai bună a locuinţelor, a explicat responsabila ONU la Kiev.

Aproximativ 650.000 de persoane ar avea nevoie de ajutor, iar, „dacă vom putea obţine fondurile de care avem nevoie, sunt încrezătoare că îi vom putea ajuta”, altfel nu va fi posibil, a avertizat ea.

UNHCR a constatat, de asemenea, încă din această vară o creştere a numărului de ucraineni care părăsesc ţara, menţionând frecventa întrerupere a curentului drept unul dintre principalele motive ale plecării lor.

Anterior, nimeni nu invocase acest motiv, dar, din iunie, 25% dintre persoanele intervievate la frontieră au numit întreruperea curentului drept al doilea motiv, după securitate, în spatele deciziei lor de a pleca. Această cifră a crescut la 49% în iulie, înainte de a scădea la 28% în august, a indicat Lindholm Billing

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: