Cehii refuză să participe la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU convocată de Rusia

Sursa foto: Journal Général de l'Europe

Republica Cehă refuză să participe la o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, convocată de Rusia, argumentând că Moscova este responsabilă pentru războiul din Ucraina, ce durează de aproape doi ani, potrivit The Hill.

„Refuzăm să fim convocaţi oriunde de către Rusia. Cehia nu va accepta propaganda otrăvită de minciuni a agresorului”, a scris ministrul ceh de Externe, Jan Lipavský, într-o postare pe X, site-ul de socializare cunoscut anterior sub numele de Twitter.

„Când Rusia va dori să discute despre retragerea trupelor sale de ocupaţie la Consiliul de Securitate, vom fi bucuroşi să venim”, a scris el, referindu-se la invazia Rusiei în Ucraina.

Dmitri Polianski, prim-adjunctul reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, anunţase sâmbătă, într-o postare pe o reţea de socializare, că Rusia va convoca o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU după ce oraşul rus Belgorod a fost atacat de Ucraina.

Oficialii locali au anunţat că 21 de persoane au fost ucise în bombardamentul de sâmbătă asupra oraşului, potrivit The Associated Press (AP).

„Această crimă nu va rămâne nepedepsită”, a declarat Ministerul rus al Apărării, într-o declaraţie, potrivit AP.

Luptele dintre Rusia şi Ucraina s-au intensificat în ultimele zile, Rusia lansând la sfârşitul săptămânii trecute cel mai mare atac aerian asupra Ucrainei în timpul războiului.

Ministerul rus al Apărării a acuzat Kievul că a lansat atacul asupra Belgorodului folosind rachete Vampire de fabricaţie cehă şi rachete Olkha, o afirmaţie pe care AP a declarat că nu a putut să o verifice. De asemenea, agenţia de presă a precizat că acesta a fost unul dintre cele mai mortale atacuri pe teritoriul rusesc de la începutul războiului din Ucraina.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL