Guvernul a modificat ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025, după ce 11 ONG-uri și Consiliul legislativ au avertizat că textul este neclar și poate fi interpretat că orice persoană fizică riscă amenzi pentru postări politice pe Facebook ori TikTok pe durata campaniei electorale. Guvernul a limitat amenzile pentru „actorii politici”.
Ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor prezidențiale în data de 4 mai 2025 a fost publicată în seara zilei de vineri, 17 ianuarie 2025, în Monitorul Oficial, și conține modificări față de proiectul care s-a aflat pe masa Guvernului. Schimbările s-au făcut fără procedura de dezbatere publică.
Principalele modificări au fost aduse articolului care vizează publicitatea politică pe durata campaniei electorale. Se referă inclusiv la marile platforme online (TikTok, Facebook) ori pe marile motoare de căutare (Google). Articolul prevede amenzi cuprinse între 15.000 de lei și 50.000 de lei în caz de nereguli.
În proiectul de OUG inițial, aceste norme erau prevăzute în articolul 15, alineatul 2) și vizau obligațiile pe care le au „actorii politici”.
La alineatul 3) că se preciza că „este considerat material publicitar politic orice material scris, online, audio sau video, utilizat în campania electorală care îndeamnă alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partid politic clar identificat”.
Imediat după ce Guvernul a aprobat acest act, în 16 ianuarie, 11 ONG-uri au atenționat că oamenii simpli ar putea fi afectați de noile prevederi introduse de Executiv fără o dezbatere publică: „Sunt multe aspecte din proiectul propus care pot afecta drepturi fundamentale, cum ar fi libertatea de exprimare”.
Acestea au atenționat că Articolul 15 din proiectul de OUG este neclar.
„În forma apărută în mass-media, pare a reglementa inclusiv o postare personală pe o rețea socială, făcută de o persoană privată, sau o poza personală cu candidatul favorit. Nu este clar din formularea acestui articol că reglementările s-ar referi exclusiv la materiale publicate de către un actor politic sau în numele acestuia, așa cum prevede Regulamentul european privind publicitatea politică”, au spus organizațiile.„O definiție atât de largă a publicității politice în art. 15 reprezintă o amenințare la adresa libertății de exprimare deoarece impune norme restrictive privind conținutul care nu ar trebui să intre în sfera publicității politice”, au explicat organizațiile.
Același avertisment a apărut și în avizul favorabil, dar cu observații, transmis de Consiliul Legislativ către Guvern înainte de adoptarea acestui act normativ. În acest punct de vedere, Consiliul legislativ a vorbit despre art. 16 (alineatul 3), semn că proiectul de OUG a suferit unele modificări înainte de a fi adoptat de Guvern.
„La art. 16 alin. (3), recomandăm reformularea normei astfel încât să rezulte în mod clar că este aplicabilă actorilor politici prevăzuți la alin (2) și nu oricărei persoane”, se arată în avizul Consiliului Legislativ.
Guvernul a operat schimbarea propusă de Consiliul Legislativ. Astfel, la articolul 16, alineatul 3) se menționează că:
„Dispozițiile alin. (2) se aplică și pentru orice promovare, distribuire, postare sau editare a unor materiale publicitare politice de către actorii politici, în sensul art. 3 pct. 4 din Regulamentul (UE) 2024/900, pe platforme online (…).
Pe de altă parte, definiția „materialului publicitar politic” a rămas neschimbată și este prevăzută la alineatul 5):„În sensul prezentei ordonanțe de urgență, la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, este considerat material publicitar politic orice material scris, online, audio sau video, utilizat în campania electorală, care îndeamnă alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partid politic clar identificat”.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News