UPDATE Ostatici ucişi din greşeală de Israel în Gaza. Cum s-a petrecut incidentul

Sursa foto: Unsplash

UPDATE, ORA 19.25

Cei trei ostatici israelieni uciși de forțele israeliene vineri seara au fost împușcați după ce au ieșit la bustul gol dintr-o clădire din nordul Gazei purtând un băț cu o țesătură albă în vârf, a declarat sâmbătă un înalt oficial militar israelian, relatează WSJ.

Oficialul a precizat că decizia soldaților israelieni de a deschide focul a încălcat regulile regulile de angajament militar.

Ostaticii — Yotam Haim, 28 de ani, Samer Talalka, 25 de ani și Alon Shamriz, 26 de ani — se aflau la „zeci de metri” de soldații israelieni, în Shujaiyeh, o zonă cu lupte intense; unul dintre ei, simțindu-se „amenințat”, a deschis focul , a declarat oficialul.

„Nu aveau cămăşi pe ei şi țineau un băţ cu o ţesătură albă agăţată de acesta. Dar soldatul se simte ameninţat şi deschide focul. El spune că sunt terorişti, iar atunci trupele deschid de asemenea focul, iar doi ostatici sunt ucişi instantaneu”, a adăugat el.

Al treilea, rănit, a reușit să fugă înapoi în clădire. „S-a auzit un strigăt de ajutor în ebraică și imediat comandantul batalionului a ordonat încetarea focului”, a spus oficialul. Un al doilea soldat a tras în ciuda ordinului, astfel că și al treilea ostatic, care a încercat din nou să iasă, a fost ucis.

„Voi spune foarte, foarte clar: acest lucru a fost împotriva regulilor noastre de angajament. Foarte tragic”, a spus oficialul.

Moartea accidentală a ostaticilor a intensificat presiunea asupra guvernului premierului Benjamin Netanyahu să facă pași în vederea eliberării celorlalți 129 de ostatici deținuți încă de Hamas.

În urma incidentului, comandanții israelieni au emis noi protocoale și au deschis o anchetă, a precizat oficialul. Acesta urmează să lămurească, printre alte aspecte, dacă ostaticii s-ar fi putut afla într-o clădire din apropiere care avea marcajul SOS.

„Verificăm dacă există o legătură între acea clădire și ostatici”, a spus el.

Citeşte mai mult aici.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Cei trei ostatici israelieni ucişi din greşeală în Gaza de către forţele israeliene nu aveau cămăşi pe ei şi ţineau în mână un steag alb, potrivit unei anchete iniţiale asupra incidentului, a declarat sâmbătă un oficial militar, relatează Reuters şi BBC.

Incidentul a avut loc într-o zonă de lupte intense, unde militanţii Hamas operează în ţinută civilă şi folosesc tactici de disimulare, a precizat oficialul.

Un soldat i-a văzut pe ostatici ieşind la zeci de metri de forţele israeliene în zona Shejaiya, a precizat oficialul. „Toţi sunt fără cămăşi şi au un băţ cu o cârpă albă pe el. Soldatul se simte ameninţat şi deschide focul. El declară că sunt terorişti, ei (forţele) deschid focul, doi sunt ucişi imediat”, a declarat oficialul militar.

Cel de-al treilea ostatic a fost rănit şi s-a retras într-o clădire din apropiere, unde a cerut ajutor în ebraică, a precizat oficialul. „Imediat, comandantul batalionului emite un ordin de încetare a focului, dar din nou se trage spre al treilea personaj şi moare şi el”, a relatat oficialul. „Acest lucru a fost împotriva regulilor noastre de angajare”, a adăugat el.

Armata i-a identificat vineri pe cei trei ostatici ca fiind Yotam Haim şi Alon Shamriz, din kibbutzul Kfar Aza, şi Samer Talalka, din kibbutzul Nir Am din apropiere, toţi răpiţi de Hamas la 7 octombrie. Toţi aveau mai puţin de 30 de ani.

Zilele trecute, când au apărut imagini cu presupuşi membri Hamas făcuţi prizonieri de soldaţii israelieni, aceştia erau dezbrăcaţi, iar armata precizase că în felul acesta se asigură că nu au explozibili asupra lor.

Oficialul israelian care a prezentat primele elemente ale investigaţiei a spus sâmbătă că cei trei ostatici s-ar putea să fi fost abandonaţi sau să fi evadat. La câteva sute de metri de locul unde au fost ucişi din greşeală cei trei ostatici, se afla o clădire pe care era inscripţionat mesajul „SOS”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL