OUG: Unii fermieri nu vor mai putea să-și amâne ratele la credite. Ce spun experții în politici agricole

Foto Facebook MADR

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului care urmează să restrângă categoriile de fermieri care pot solicita băncilor să le suspende rambursarea datoriilor restante. Este vorba despre banii împrumutați ca urmare a încheierii unor contracte de credit sau leasing pentru finanțarea activităților din agricultură și din industria alimentară.

Experții în politici agricole sunt de părere că fermierii care au accesat componentele programului IMM INVEST PLUS sunt cu atât mai mult sub presiunea nevoii de amânare, deoarece fluxurile financiare ale afacerii se suprapun acum cu cele ale proiectelor de investiții.

Proiectul, publicat miercuri – 13 martie, vine cu o modificare la OUG nr. 4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli pentru a putea gestiona efectele secetei pedologice (lipsa apei din sol) din 2023. O altă măsură de sprijin este destinată ajutorului agricultorilor că urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Cine nu mai poate beneficia de facilitatea privind amânarea ratelor la bănci

Prin această modificare este eliminată facilitatea privind amânare ratelor pentru fermierii care au accesat credite garantate de stat în cadrul programelor tip IMM Invest România. Este vorba despre schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS și componentelor acesteia – IMM INVEST ROM NIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST.

Cine poate beneficia de amânarea ratelor la bănci

Beneficiarii Ordonanței de Urgență sunt producătorii agricoli care au încheiat contracte de credit, respectiv leasing cu instituții de credit sau instituții financiare nebancare și pentru care creditorul nu a declarat scadența anticipată, anterior intrării în vigoare a OUG.

Ce spun experții în politici agricole

”Amânarea ratelor inclusiv pentru fermierii care au accesat credite garantate de stat în cadrul programelor guvernamentale a venit ca un răspuns la nevoile financiare ale sectorului agricol la acest moment. Costurile cresc, încasările stagnează sau chiar scad iar noul sezon agricol începe”, a spus, pentru PS News, Valentin Filip, profesor asociat-Politici Agricole și de Dezvoltare Rurală (Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca).

„Faptul că această prevedere de amânare deja începe să sufere o serie de excepții nu face bine sectorului”

„Fermierii care au accesat componentele programului IMM INVEST PLUS sunt cu atât mai mult sub presiunea nevoii de amânare, având în vedere că fluxurile financiare ale afacerii se suprapun acum cu cele ale proiectelor de investiții.

Este necesară o evaluare în care să fie consultați fermierii cu privire la posibilitatea gestionării ambelor planuri, altfel riscul crește și asupra implementării proiectelor și asupra afacerii de bază, de producție agricolă.

E de înțeles dorința Guvernului de a nu bloca programele guvernamentale, însă din dorința aceasta, efectul poate să fie renunțarea din partea unor beneficiari la finanțare, aspect mai grav decât eventuala prelungire”, a subliniat profesorul de politici agricole.

 

Noul proiect de act normativ aduce și completări la OUG 4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar

”Prevederile prezenței ordonanțe de urgență nu sunt aplicabile pentru contractele de credit garantate în numele și contul statului în cadrul programelor guvernamentale și schemelor de ajutor de stat asociate acestora aprobate prin:

-Ordonanţă de urgență a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de susţinere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie – IMM INVEST ROMÂNIA, cu modificările şi completările ulterioare.

-Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 24/2022 pentru aprobarea și finanțarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru economia românească, cu modificările ulterioare

-Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2022 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS și a componentelor acesteia – IMM INVEST ROM NIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în proiect.

Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: