Pacienții au interpretat greșit ce au văzut la știri, că pot lua antibiotice doar pe declarație proprie

medicamente
Sursa foto: Pixabay

Românii pot cumpăra antibiotice fără rețetă pentru un tratament de trei zile. Ba nu, de fapt pentru două zile! Bâlbâiala vine chiar de la Ministerul Sănătății care a stabilit printr-un ordin cum pot fi eliberate dozele  în caz de urgență.

Din motive de comunicare deficitară, oamenii au înțeles că pot luat antibiotice fără consult medical, prin urmare au luat cu asalt farmaciile.

Asta spre nemulțumirea farmaciștilor, care au ținut să atragă atenția public că nu e bine ce se întâmplă.

Beatrice Speteanu, farmacist şi preşedinte al Asociaţiei Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor  explică:

Beatrice Speteanu: Ordinul este bun. Trebuie să ne aliniem la toate normele care sunt și în Uniunea Europeană. Trebuie să raportăm și consumul de antibiotice și aceasta ar fi fost cea mai bună măsură. Problema a intervenit în comunicare și în ceea ce privește timpul de implementare.

Medicii trebuie să fie informați acum din presă de noile reglementări. De asemenea, pacienții au interpretat greșit ce au citit în știri și au văzut la televizor, că pot lua antibiotice doar pe declarație proprie.

Nu, doza de urgență a antibioticelor se ia doar după o anamneză, după un consult al farmacistului, care e specialist în medicament. El poate spune dacă pacientul are nevoie de un tratament cu antibiotic inițiat în farmacie, dar pe care va trebui să îl continue la medic. Aceste 48 sau 72 de ore nu sunt suficiente. Din contră, pot duce la agravarea bolii de fond și la apariția rezistenței microbiene. Aici au fost problemele, la implementare.

Medicii nu știau ce înseamnă serie și număr, dacă trebuie generate, cum trebuie făcute. Au fost nenumărate probleme, iar pacienții au înțeles că ei trebuie să vină să își ia antibiotic pe declarație pe propria răspundere, că pot face acest lucru. Și înainte antibioticul se dădea doar pe bază de rețetă. Doza de urgență există de pe vremea domnului ministru Nicolaescu.

La ea se apela foarte rar, doar până când pacientul putea să ajungă la medic, fie că era weekend, fie că era vorba despre persoane care erau în tranzit în București sau în alte orașe.

Atunci se putea elibera pentru câteva zile până când pacientul putea să ajungă la un medic.

Trebuie să notăm că e un număr foarte restrâns de antibiotice pe care farmacistul le poate elibera fără o rețetă, clase foarte mici de amoxicilină, amoxicilină cu acid clavulanic, eritromicină, tetraciclină din gama pentru infecții urinare doar din gama de sulfamide din prima generație. Au și venit persoane care au vrut azitromicină, unde tot tratamentul este de 3 zile și li s-a spus că acesta nu se poate elibera fără rețetă.

Reporter: Faptul că a fost redusă perioada de la 72 la 48 de ore pune degetul pe problemă sau e bâlbâială care să arate că au schimbat ceva?

BS: E posibil pentru că în ultimele zile au fost o grămadă de pacienți care au venit să își ia pentru 3 zile. Teoretic, 3 zile sunt suficiente pentru ca simptomele să fie ameliorate, dar asta nu înseamnă că boala este tratată. Acest lucru ducea la faptul că mulți pacienți nu se duceau la medic pentru continuarea tratamentului.

Rep: Exact această problemă rămâne descoperită. Inclusiv ministrul recunoștea astăzi că nu vede de ce s-ar duce cineva să își ia antibiotice, deși realitatea arată că oamenii fac acest lucru, că sar peste medic.

BS: Modalități sunt. Și pe declarație pe propria răspundere am văzut cu două CNP-uri diferite doar ca să își ia un tratament complet.

Rep: Atunci, ce schimbă acest ordin? În final am văzut că s-a redus perioada.

BS: Nu știm. Momentan publicarea în Monitorul Oficial a rămas cu 72 de ore. Așteptăm să fie publicat. Așteptăm să fie confirmat de către Minister.

Rep: Toată această poveste vine într-un context în care românii sunt campioni la consumul de antibiotice. Ajută bâlbâiala asta, neclaritățile?

BS: Oarecum pentru că ce se lua din farmacie fără rețetă nu era neapărat procentul cel mai mare de abuz de antibiotice. Este vorba și despre rețete de pediatrie care pot fi scrise în exces. Și în spitale sunt folosite antibioticele de ultimă generație. Să nu uităm și de consumul în industria agroalimentară, unde sunt păsări hrănite cu antibiotice. Este un cumul de factori care a dus România la rezistența microbiană. Și să nu uităm că și dacă rețeta este just scrisă, pacientul vine și își ia din farmacie, totuși sunt foarte multe cazuri în care ei nu se în de tratament. Îl întrerup mai devreme decât este necesar pentru că se simt mai bine. Astfel se periclitează și tratamentul și acest lucru duce la creșterea rezistenței microbiene.

Rep: În acest moment ați spune că s-au clarificat lucrurile? Spuneați că zilele trecute au venit oameni încercând să își facă stocul de antibiotice.

BS: Momentan nu putem să spunem că sunt clare lucrurile. Nu știm ce este cu anunțul de ieri cu dozele pentru copii, care în mod normal nu se pot elibera în regim de urgență. Așteptăm în continuare reglementări și noi informații

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: