Doar şapte formaţiuni politice care participă la alegerile parlamentare din acest an în judeţul Braşov au depus liste complete de candidaţi, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat.
În ce priveşte vârsta şi statutul socio-profesional al candidaţilor, pe listele depuse la BEC Braşov se regăsesc de la pensionari la studenţi, de la avocaţi, medici şi manageri de companii până la profesii precum mecanic sau bucătar, dar şi o casnică.
Astfel, la BEC Braşov au fost admise listele unui număr de 21 de formaţiuni politice şi a unui independent. Dintre partide, un număr de şapte – PNL, PSD, USR, UDMR, Forţa Dreptei, PSDI şi Alianţa Naţional Creştină – au depus liste complete atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat.
Partidul SOS şi AUR sunt printre formaţiunile politice care au liste complete la Camera Deputaţilor, însă la Senat vin cu doar cinci candidaţi, adică un supleant în minus.
Liste incomplete la una sau ambele camere au depus: Partidul Dreptate şi Respect, Partidul Social Democrat Unit, Partidul Reînnoim Proiectul European al României, Partidul România în Acţiune, Partidul Patrioţii Poporului, Partidul SENS, Partidul Naţional Conservator Român, Partidul Ecologist Român, Partidul Noua Românie, Partidul România Socialistă, Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională şi Partidul Oamenilor Tineri.
Un număr de 12 formaţiuni politice au pe listele de la Braşov candidaţi cu domiciliul în alte judeţe. În cazul a şapte dintre acestea, candidaţii din alte judeţe se află pe primele poziţii pe una sau pe ambele liste.
Partidul Reînnoim Proiectul European al României şi AUR au decis să deschidă ambele liste cu candidaţi care au domiciliul în alte judeţe şi/sau au reprezentat până acum alt judeţ decât Braşovul în Parlament. Astfel, pe primele poziţii ale listelor ale Partidului Reînnoim Proiectul European al României se află actualul senator Cosmin Poteraş din judeţul Dolj la Camera Deputaţilor, respectiv Adrian Ionescu din Bucureşti la Senat.
Pe listele AUR, pe primele poziţii la Camera Deputaţilor se află deputatul de Mureş Dan Tănasă – cunoscut mai bine de braşoveni în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale de anul acesta, când a candidat la funcţia de primar al municipiului Braşov – şi bucureşteanul Ovidiu Zară. Tot din Bucureşti vine şi candidata aflată pe poziţia 1 la Senat, Doina Barcari.
Şi listele pentru Senat ale Partidului SOS sunt deschise de un candidat din afara judeţului, Florin Colgeag, cunoscut ca şi „antrenorul de genii”. La Cameră, SOS îl are pe prima poziţie pe Ionel Goidescu, fost primar al Predealului, la ultimele alegeri acesta reprezentând ADN, care nu a intrat în Parlament.
Listele pentru Camera Deputaţilor a Partidului Alternativa pentru Dreptate Naţională (ADN) sunt deschise de trei băcăuani, doi dintre aceştia, aflaţi pe primele două poziţii, având acelaşi nume de familie. Daniel Ionescu se află pe primul loc, iar Loredana Ionescu pe cel de-al doilea. Totodată, Daniel Ionescu şi Iulian Prescură, aflat pe locul al treilea, au în comun comuna de domiciliu: Hemeiuş, judeţul Bacău.
Printre candidaţii la un fotoliu de deputat sau senator se numără şi foşti sau actuali parlamentari, viceprimari şi primari, secretari de stat în funcţie sau care au ocupat poziţii în guverne anterioare, precum şi un fost ministru.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News