Parlamentul de la Chișinău susține poporul Israelului și condamnă atacurile teroriste. Măsuri sporite de securitate

Avertizări de călătorie pentru Liban
sursa foto: rfi.ro

Vicepremierul Nicu Popescu a discutat cu ministrul afacerilor externe al României, Luminița Odobescu, și ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, despre colaborarea echipelor diplomatice pentru a facilita evacuarea celor 50 de cetățeni moldoveni din Fâșia Gaza care au solicitat ajutor, dintre cei peste 100 de moldoveni, aflați în regiune. Prin această colaborare, spune Popescu, ”ne străduim să asigurăm evacuarea cât mai rapidă și sigură a cetățenilor noștri prin punctul de trecere Rafah, situat la granița cu Egiptul”.

Între timp, peste 1400 de moldoveni din Israel au revenit în R.Moldova, după 7 octombrie. Până la atacurile Hamas, în jur de de 13 mii de moldoveni se aflau în Israel.

Iar deputații moldoveni au adoptat, joi, o declarație prin care susțin poporul Israelului și condamnă atacurile teroriste. Astfel, Republica Moldova se asociază cu statele lumii care și-au exprimat solidaritatea cu poporul Israelului și condamnă cu vehemență brutalitatea acțiunilor comise de gruparea teroristă Hamas împotriva populației civile, atacurile masive cu rachete și masacrarea populației civile. În document mai sunt condamnate practicile barbare de luare de ostatici, fiind solicitată eliberarea lor imediată și necondiționată.

Totodată, autorii declarației reconfirmă sprijinul pentru poporul Israelului, iar Parlamentul Republicii Moldova se solidarizează cu lumea civilizată în susținerea Israelului în lupta lui pentru apărarea propriilor cetățeni și a dreptului la existență.

Declarația a fost semnată de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

Să spunem că, începând de joi, 19 octombrie 2023, ora 20:00, vor intra în vigoare măsuri suplimentare de securitate în țară și la frontiera Republicii Moldova, în scopul asigurării ordinii și securității publice. Potrivit Poliției de Frontieră, ”sporirea activităților are loc în contextul escaladării riscurilor la adresa securității mondiale pe fondul războiului din Israel, declarațiilor liderilor organizațiilor extremiste adresate comunității internaționale, menținerii mediului de insecuritate în zona de conflict. Intensificarea măsurilor se va face prin creșterea capacităților operaționale, de cooperare și schimb de informații operative între autoritățile de securitate ale statutului, în vederea prevenirii eventualelor tentative de destabilizare a ordinii de drept”.

Astfel, in incinta Aeroportului Internațional Chișinău accesul va fi permis doar pasagerilor, în baza prezentării biletului și actului de călătorie, personalului care exercită atribuții de serviciu, precum și membrilor de echipaje ale aeronavelor. Totodată, va fi sistat accesul prin poarta din mijloc a aerogării, fiind posibilă intrarea în Aeroport prin porțile de acces nr.1 și nr.3. Respectiv, pentru a exclude ambuteiajele din fața aerogării, dar și pentru fluidizarea fluxului de călători, se solicită prezentarea în Aeroport, cu cel puțin trei ore până la zborul rutei planificate. Totodată, vor fi luate măsuri sporite de securitate în toate punctele de trecere a frontierei de stat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: