Parlamentul în vacanță: cât au vorbit și ce au făcut parlamentarii în prima sesiune

Sursa foto: en.wikipedia.org

Parlamentul a intrat în vacanță după prima sesiune din mandatul 2024-2028, însă nu au lipsit scandalurile sau problemele. Chiar dacă România a traversat o profundă criză politică în ultimele 7 luni, Parlamentul a jucat un rol minor și a pierdut mult din puterea pe care ar trebui să o aibă într-o democrație.

Ce au făcut noile partide în Parlament?

La alegerile legislative din 2024, au câștigat mandate și două noi partide: Partidul Oamenilor Tineri (POT) și SOS România, condus de Diana Șoșoacă. Noile partide au profitat de succesul lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din 2024 și au câștigat mandatele, însă nu au reușit să-și conserve toate voturile.

Atât POT, cât și SOS au pierdut mai mulți parlamentari. Ambele partide au rămas fără grupuri în Senat, adică au mai puțin de 7 senatori. La Camera Deputaților și-au păstrat grupurile, însă sunt aproape de dizolvare.

SOS avea 38 de parlamentari după alegerile legislative din 2024, însă acum mai are 17 deputați, iar în Senat are grupul dizolvat după ce a rămas cu doar 6 senatori. POT a obținut 31 de mandate la alegerile din 2024, iar acum mai are doar 14 deputați și 6 senatori.

Cei mai mulți parlamentari care au plecat din cele două noi partide au rămas neafiliați, însă PSD a reușit să recruteze 10 deputați și senatori de la SOS și POT. AUR și PNL au recrutat și ele câte un parlamentar.

Cât au vorbit parlamentarii?

Cei mai mulți parlamentari care nu au vorbit în plen îi găsim la PSD: 39 de parlamentari social-democrați au pronunțat doar jurământul și apoi au dispărut. De asemenea, alți 31 de parlamentari PSD au vorbit doar o dată sau de două ori, în afară de depunerea jurământului. PSD a câștigat 122 de mandate în 2024, iar 70 dintre parlamentarii săi nu au participat foarte mult la dezbaterile din plen în primele 6 luni de mandat.

22 de parlamentari PNL nu au vorbit niciodată în plen, în afară de momentul în care au depus jurământul. AUR are 9 parlamentari care nu au vorbit în plen, USR 6, iar UDMR are 9 aleși care au vorbit o singură dată.

POT are doar 4 parlamentari care nu au vorbit în plen, în afară de jurământ, iar la SOS sunt doar 2 parlamentari în această situație. Parlamentarii celor două mici partide s-au implicat în multe discuții în plen, chiar dacă uneori s-au remarcat cu declarații exagerate.

Cum s-a schimbat majoritatea parlamentară?

Deși Parlamentul este puterea legislativă și principala instituție într-o democrație, în ultimii ani a devenit doar un notar care aprobă ordonanțele guvernului și votează guvernele. Rolul Parlamentului s-a redus drastic, iar acest lucru s-a observat și în uriașa criză politică pe care o traversează România de 7 luni.

Parlamentul nu a avut niciun cuvânt de spus în procesul de desemnare al premierului, în alegerea miniștrilor sau restabilirea proceselor democratice. Toate acestea fiind decise în negocierile de la Cotroceni, între reprezentanții partidelor și consilierii noului președinte Nicușor Dan. În doar 7 luni, avem deja al doilea președinte la Camera Deputaților, iar la Senat au fost trei schimbări.

Ciprian Șerban a fost președinte al Camerei Deputaților din decembrie 2024 și până în iunie 2025, apoi a fost înlocuit de Sorin Grindeanu. La Senat a fost Ilie Bolojan între decembrie 2024 și februarie 2025, apoi Mircea Abrudean interimar pentru 3 luni și din iunie 2025 a devenit președinte cu mandat complet.

Majoritatea parlamentară a cunoscut o schimbare după alegerile prezidențiale. PSD, PNL, UDMR și minoritățile i-au primit și pe cei de la USR în majoritatea parlamentară. Guvernul Bolojan a primit 301 voturi în Parlament, având o majoritate confortabilă. Majoritatea parlamentară reprezintă 75% din voturile din Parlament, iar opoziția formată din AUR, SOS și POT pare izolată. Este cea mai dominantă majoritate parlamentară, ceea ce nu s-a văzut nici în anii 90, nici în perioada fostului USL. Deși această situație este favorabilă partidelor care guvernează, pentru democrația din România ar putea fi o problemă. În lipsa unei opoziții puternice, România riscă să se confrunte cu alte abuzuri de putere.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: