Cadrele didactice pot ajunge și la venituri de 10.000 de lei, din iunie

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Educației, Ligia Deca a afirmat în cadrul unei conferințe susținute în Argeș că obiectivul ministerului este ca salariul debutantului să fie egal cu salariul mediu pe economie. Planurile pentru noile salarii ale profesorilor din luna iunie 2024 arată că unele cadre didactice pot ajunge și la venituri de 10.000 de lei.

Într-o conferință de presă susținută în județul Argeș, ministrul Educației, Ligia Deca a spus că va exista o creștere de 50% a salariilor din învățământ față de luna mai a anului trecut, înainte de proteste, dar și că obiectivul ministerului este ca salariul profesorului debutant să fie egal cu salariul mediu pe economie.

Valoarea salariului mediu pe economie era 4.692 de lei în luna octombrie 2023, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

„Există un angajament al coaliției care vizează noua grilă de salarizare cuprinsă în legea salarizării unitare, ce se află în elaborare la Ministerul Muncii, să includă pentru învățământ baza, adică salariul debutantului egal cu salariul mediu pe economie. Această promisiune rămâne în picioare, este o promisiune pentru care noi la Ministerul Educației luptăm. Ceea ce am văzut este că de la 1 ianuarie, în lipsa legii salarizării unice, pentru că ea nu a fost finalizată pentru toate categoriile, am mers pe o negociere cu federațiile sindicale din învățământ și am văzut această creștere legiferată de 20% pe medie pentru anul 2024, creștere care se adaugă peste creșterea de aproximativ 30% pe medie, care s-a întâmplat deja în anul trecut. Vorbim despre o creștere față de ce aveam anul trecut în luna mai, înainte de protest, de peste 50% în medie în sistemul de învățământ. Este un pas important, însă obiectivul nostru, obiectivul meu este ca noua grilă de salarizare din legea salarizării unice să plece de la salariul debutantului, care să fie cel puțin egal cu salariu mediu pe economie.”, a transmis Ligia Deca.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL