ANALIZĂ Val de plecări din AUR. Cum s-a prăbușit partidul lui George Simion

Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

AUR se confruntă zilele acestea cu un nou val de demisii. Dacă la începutul anului 2023, AUR pierduse circa 20% dintre parlamentari, trendul a continuat și în 2024. Un val de demisii s-a consumat în luna februarie, atunci când a plecat din partid și Dumitru Coarnă, dezamăgit de conducerea partidului. În martie, membrii organizației Piatra Neamț AUR au demisionat în bloc. Recent, Valentin Florea, candidat la Sectorul 6 și-a anunțat și el demisia din partid.

Efectul plecărilor înaintea alegerilor

Aceste demisii și excluderi au potențialul de a avea un impact semnificativ asupra rezultatelor electorale și asupra stabilității partidului în ansamblu. Unul dintre principalele aspecte care trebuie luate în considerare este reputația partidului și modul în care aceste plecări ar putea influența percepția publică. Plecările ar putea genera un semnal de alarmă pentru alegători, sugerând posibile probleme interne sau divergențe de opinie care ar putea să submineze coeziunea și eficacitatea partidului AUR.

În plus, plecările din partid ar putea avea un impact asupra calității candidaților și asupra capacității partidului de a-și mobiliza susținătorii. Cu mai puțini membri și susținători activi, AUR ar putea întâmpina dificultăți în a-și promova agenda și în a strânge suficiente voturi pentru a obține sau menține poziții în consiliile locale sau în Parlamentul European.

Un alt aspect important este impactul asupra unității politice și coerenței ideologice a partidului. Plecările din rândurile AUR ar putea duce la o divizare internă și la conflicte de putere, slăbind astfel capacitatea partidului de a acționa unitar.

Totodată, în contextul alegerilor locale, unde competiția se concentrează adesea pe probleme locale și pe calitatea serviciilor publice, plecările din partid ar putea să ducă la o pierdere de conexiune cu preocupările și nevoile reale ale comunităților locale.

O conducere autoritară

Numitorul comun al acestor plecări din partid pare a fi stilul autoritar de conducere exercitat de George Simion. Astfel, plecările masive din AUR, pe fondul unei conduceri autoritare exercitate de George Simion, nu sunt doar semne ale unor tensiuni interne, ci pot avea consecințe profunde asupra viitorului și rezultatelor partidului.

În primul rând, o conducere autoritară poate duce la alienarea membrilor partidului. Atunci când deciziile sunt luate unilateral și există puțină sau deloc consultare a membrilor, aceștia se pot simți neglijați sau lipsiți de voce în cadrul partidului. Această lipsă de implicare poate genera nemulțumire și frustrare, care, în cele din urmă, pot conduce la plecări din partid. Exact așa au stat lucrurile și în celălalt partid de opoziție, USR, care între 2019 și 2021 s-a confruntat cu numeroase plecări pe fondul stilului de conducere exercitat de Dan Barna. Ulterior, au mai existat plecări și în timpul conducerii lui Cătălin Drulă.

Așa cum dezvăluia recent presa, candidații AUR la alegerile locale vor fi chemați, în perioada următoare, la București, unde vor efectua un test poligraf, pentru a-și dovedi loialitatea și devotamentul fată de AUR și George Simion. O astfel de practică este nemaiîntâlnită într-o democrație.

În al doilea rând, o conducere autoritară poate duce la o cultură a fricii și a represiunii interne. Membrii partidului pot fi intimidați sau sancționați pentru exprimarea opiniilor divergente sau pentru criticile aduse conducerii. Această atmosferă de teamă poate inhiba dezbaterea și inovația în cadrul partidului și poate împiedica identificarea și soluționarea eficientă a problemelor interne.

Așa au stat lucrurile în cazul lui Ciprian Ciubuc, exclus din AUR. Acesta a vorbit despre cum mai mulți membri au fost dați afară din partid în mod ilegal sau despre cum parlamentarii partidului au fost intimidați de Simion să semneze mai multe documente printre care și unul ce ținea de modificarea statutului. Ciubuc declara că excluderea sa din partid a avut loc la trei zile de la organizarea congresului, fiind eliminat pe baza unui nou statut al partidului, modificat în Comitetul Național de Conducere (CNC) din care făcea și acesta parte.

”Această modificare de statut a avut loc cu o lună înainte de congres, când, conform fostului deputat AUR, George Simion i-a chemat pe aleșii partidului unul câte unul în biroul său, iar sub presiunea unor camere de filmat i-ar fi pus să semneze mai multe documente.„George Simion, la presiunea a două camere de vederi, a chemat toți deputații în biroul său în Parlament, eu fiind secretar, și i-a obligat să semneze modificarea statutului unu la unu, fără a fi dezbătut statutul nou și fără a fi prezentate modificările în noul statut. Ni s-a cerut să semnăm trei acte.

Primul că suntem de acord cu congresul de pe 27 (martie) și că am fost prezenți la această ședință a CNC, al doilea că suntem de acord cu modificările statutului și al treilea că suntem de acord să fie președintele partidului”, afirmă parlamentarul.Acesta adaugă că cele trei persoane care au fost excluse din partid au fost singurele care au refuzat să semneze, iar apoi Danuț Aelenei a decis să candideze la șefia AUR pentru a-l contesta pe liderul partidului. „George Simion a fost șocat atunci când Dănuț Aelenei, un candidat fără șanse, a decis să-l contracandideze. Era foarte nervos și a făcut presiuni asupra acestuia să renunțe” a spus Ciubuc.

În plus, o conducere autoritară poate submina credibilitatea și legitimitatea partidului în ochii alegătorilor. Atunci când liderii partidului sunt percepuți ca fiind dictatoriali sau neprietenoși cu principiile democratice, alegătorii pot să-și piardă încrederea în partid și să caute alternative politice. Lucrul acesta se vede de altfel în sondajele de opinie, acolo unde AUR se află în picaj în ultima vreme.

În concluzie, plecările masive din AUR sunt un semn al decăderii partidului și pot avea un impact semnificativ la alegerile din 2024.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL