Partidele din Franța încearcă să formeze un front anti-extrema dreaptă înainte de turul al doilea

Sursă foto: X/ Marine Le Pen

Partidele politice din Franţa încearcă să construiască un front unit menit să blocheze calea spre guvernare a partidului de extremă-dreapta Rassemblement National (RN) al lui Marine Le Pen, după ce acesta a înregistrat rezultate istorice, câştigând primul tur al alegerilor parlamentare anticipate convocate de preşedintele Emmanuel Macron, relatează News.ro.

RN şi aliaţii săi au câştigat turul de duminică cu 33% din voturi, urmaţi de un bloc de stânga cu 28% şi cu mult înaintea alianţei de centru a preşedintelui Emmanuel Macron, care a obţinut doar 22%, arată rezultatele oficiale.

În timp ce pieţele financiare s-au redresat văzând că scorul RN nu a fost chiar mai mare, a fost totuşi un eşec uriaş pentru Macron, care a convocat alegerile anticipate după ce partidul său, aflat la guvernare, a fost învins de RN în alegerile pentru Parlamentul European de luna trecută.

„Sunt mulţumit, pentru că avem nevoie de o schimbare”, a declarat pentru Reuters un susţinător al RN, Jean-Claude Gaillet, 64 de ani, din bastionul nordic al lui Le Pen, Henin-Beaumont.

„Lucrurile nu s-au mişcat şi trebuie să se mişte”, spune alegătorul.

Dar alţii se tem că ascensiunea RN şi platforma sa naţionalistă vor provoca tensiuni tot mai mari în societatea franceză.

„Nu cred că oamenii îşi dau seama ce se întâmplă, se gândesc doar la costul vieţii şi la lucruri de genul acesta pe termen scurt”, a spus Yamina Addou din oraşul Oignies, aflat în apropiere.

„Mi se pare foarte trist”, a comentat ea.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: