Partidul de guvernământ din Georgia va reintroduce un proiect de lege controversat referitor la „agenţii străini”

Sursa foto: Wikimedia Commons

Partidul de guvernământ din Georgia a anunţat miercuri că va reintroduce un proiect de lege care să impună organizaţiilor ce primesc fonduri din străinătate să se înregistreze ca agenţi străini. Anunţul, care intervine la 13 luni după ce guvernul renunţase la acest plan în urma unor proteste ample, a fost imediat criticat de UE, este privit cu îngrijorare la Washington, dar este apărat de Moscova, relatează Reuters şi AFP.

Proiectul de lege, comparat de critici cu o lege pe care liderul rus Vladimir Putin a folosit-o pentru a zdrobi disidenţa, ar impune organizaţiilor georgiene care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca „agenţi străini”, altfel riscând să fie amendate.

Mamuka Mdinaradze, şeful grupului parlamentar al blocului Visul Georgian, aflat la guvernare, a declarat că partidele de opoziţie au indus în eroare publicul cu privire la această legislaţie anul trecut şi că un proiect de lege aproape identic va fi adoptat înainte ca parlamentul să se dizolve pentru alegerile din octombrie.

Visul Georgian a renunţat la o încercare de a introduce proiectul de lege în martie 2023, după două nopţi de tulburări violente la Tbilisi şi critici din partea ţărilor occidentale, care au calificat demersul drept un exemplu de regres democratic.

„O LEGE RUSĂ”

Partidul a declarat că proiectul de lege, despre care afirmă că a fost prezentat în mod eronat în mass-media, este necesar pentru a asigura transparenţa finanţării organizaţiilor care lucrează în republica din Caucaz.

Georgia a primit în decembrie statutul de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, dar Visul Georgian şi-a menţinut retorica împotriva organizaţiilor societăţii civile, pe care le-a acuzat că pregătesc o revoluţie.

Opoziţia georgiană a numit proiectul de lege privind agenţii străini o „lege rusă”, o acuzaţie puternică într-o ţară care a ieşit din Uniunea Sovietică în 1991 şi unde Moscova este privită în general cu antipatie din cauza sprijinului acordat teritoriilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud.

Parlamentarii opoziţiei au prezis miercuri că revenirea proiectului de lege va provoca o repetare a protestelor în masă care l-au zădărnicit anul trecut. Preşedinta Salome Zourabichvili, un fost aliat devenit critic al partidului de guvernământ, a acuzat guvernul de „sabotarea drumului (spre Europa) şi a viitorului” Georgiei.

DUALITATEA VISULUI GEORGIAN

Visul Georgian, care guvernează din 2012, a fost acuzat în ultimii ani de criticii interni şi occidentali de tendinţe autoritare şi de apropiere excesivă de Rusia, deşi afirmă că doreşte ca Georgia să adere atât la UE, cât şi la NATO.

Partidul a fost fondat de oligarhul prorus Bidzina Ivanishvili, fost prim-ministru al Georgiei şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din această ţară, cu avere făcută în Rusia, care este considerat în general că deţine controlul asupra ţării. La sfârşitul anului trecut, el a anunţat că revine în politică din cauza contextului geopolitic „complicat”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL