Pașaportul românesc, mai valoros decât anul trecut

pasaport vama frontiera
Sursa foto: Politia de frontiera

Răsturnările de situație din topul clasamentului global al pașapoartelor pentru anul 2023 devin tot mai interesante. După cinci ani la rând în care Japonia nu s-a mai mișcat de pe prima poziție a Henley Passport Index, care compară toate pașapoartele din lume în funcție de cât de liberi sunt deținătorii lor să circule în țări străine fără viză, acum a fost surclasată de patru țări, potrivit CNN.

Pașaportul de Singapore, cel mai puternic în 2023, le permite cetățenilor acestei țări să viziteze 193 de destinații dintr-un total de 227 fără a avea nevoie de viză.

Asia a dominat topul clasamentului întocmit de firma Henley & Partners de mulți ani, însă Europa se întoarce în forță: Germania, Italia și Spania au avansat pe locul 2 cu 190 de destinații fără viză, în timp ce Japonia și Coreea de Sud s-au alăturat Austriei, Finlandei, Franței, Luxemburgului și Suediei pe locul 3 cu 189 de destinații. Atât SUA, cât și Marea Britanie s-au aflat pe o traiectorie descendentă după anul lor de glorie – 2014 – atunci când au împărțit locul 1, dar pentru britanici, cel puțin, lucrurile par să se îmbunătățească.

Pașaportul britanic a urcat două locuri până pe 4, o poziție pe care nu a mai ocupat-o din 2017. De cealaltă parte, SUA au căzut încă două locuri până pe locul 8, cetățenii americani bucurându-se de doar 183 de destinații fără viză. România se clasează pe locul 13 cu 176 de destinații fără viză, urcând trei poziții față de anul trecut, scrie digi24.ro.

Media destinațiilor accesibile fără viză aproape că s-a dublat în ultimii 18 ani Henley Passport Index se bazează pe datele obținute de la Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA) și evaluează 199 de pașapoarte din toată lumea. Este actualizat în timp real pe toată durata anului, de îndată ce noi reguli privind vizele de călătorie intră în vigoare. În ultima acutalizare, firma precizează că în toată istoria de 18 ani a clasamentului, media destinațiilor pe care călătorii le pot accesa fără viză aproape că s-a dublat – de la 58 în 2006 la 109 în 2023.

Însă, diferența dintre libertatea de circulație de care se bucură cetățenii din topul clasamentului și cei care dețin pașapoarte de la fundul clasamentului este mai mare decât a fost vreodată: cetățenii afgani pot vizita doar 27 de destinații fără viză, aceștia fiind urmați de cei din Irak (29) și Siria (30). Singapore a reușit să câștige accesul fără viză al cetățenilor lor pentru 25 de noi destinații în ultimul deceniu.

„Emiratele Arabe Unite au adăugat un scor impresionant de 107 noi destinații fără viză din 2013”, a spus președintele Henley & Partners, Cristian H. Kaelin.

„Dintre țările din top 10, SUA au avut cea mai mică creștere a scorului, adăugând doar 12 de destinații noi.” „Căderea fără oprire a Americii în clasament este un avertisment pentru vecina sa, Canada, și pentru restul lumii anglofone”, a spus și Greg Lindsay, de la Institutul Jacobs al Cornell Tech.

Lista celor mai puternice pașapoarte în 2023: 1. Singapore: 192 de destinații 2. Germania, Italia, Spania: 190 3. Austria, Finlanda, Franța, Japonia, Luxemburg, Coreea de Sud, Suedia: 189 4. Danemarca, Irlanda, Olanda, Marea Britanie: 188 5. Belgia, Cehia, Malta, Noua Zeelandă, Norvegia, Portugalia, Elveția: 187 6. Austria, Ungaria, Polonia: 186 7. Canada, Grecia: 185 8. Lituania, SUA: 184 9. Letonia, Slovacia, Slovenia: 183 10. Estonia, Islanda: 182

 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: