PE a adoptat raportul eurodeputatului Victor Negrescu privind atacarea la CJUE a veto-urilor nejustificate

Sursa foto: Facebook

Parlamentul European a adoptat, miercuri, raportul elaborat de eurodeputatul Victor Negrescu (S&D) care cere legislativului european să atace la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) veto-urile nejustificate legal, indică un comunicat al biroului europarlamentarului român.

Raportul, adoptat cu 389 voturi pentru, 186 de voturi împotrivă şi 53 de abţineri (din cele 628 de voturi înregistrate), arată sprijinul consistent al Parlamentului European pentru aderarea României la spaţiul Schengen, potrivit sursei citate.

Documentul solicită justificarea legală a veto-urilor şi invită Parlamentul European să sesizeze Curtea de Justiţie a UE atunci când cooperarea loială între instituţii nu este respectată.

În intervenţia avută înaintea votului, Victor Negrescu, care este şi chestor al Parlamentului European, a accentuat importanţa acestui raport pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi pentru apărarea rolului instituţiei pe care o reprezintă şi a tratatelor europene.

„Acest raport este esenţial pentru garantarea cadrului interinstituţional al Uniunii Europene, aplicarea principiului cooperării loiale şi respectarea rolului Parlamentului European. În documentul aprobat cu o largă majoritate de Parlamentul European, cu sprijinul consistent al raportorilor alternativi, pe care l-am apreciat foarte mult, spunem clar că deciziile la nivelul UE nu trebuie amânate, nici blocate printr-un drept de veto nejustificat, aşa cum a fost cazul, de exemplu, în ultimii 13 ani, în ceea ce priveşte extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria. De asemenea, menţionăm faptul că şi Consiliul trebuie să respecte recomandările şi rolul Comisiei şi ale Parlamentului şi să se angajeze într-un dialog deschis şi constructiv”, a spus eurodeputatul român.

Nu în ultimul rând, raportul are o importanţă crucială întrucât Parlamentul European le solicită statelor membre să formuleze justificări ale voturilor şi veto-urilor lor, ce ar trebui să aibă argumente juridice corelate cu dispoziţiile tratatelor, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene şi care să fie în deplină conformitate cu valorile UE.

”Totodată, mă bucur că acest raport susţine ferm aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, solicitând o decizie imediată în favoarea ambelor ţări. Cu toţii suntem de acord că ambele state respectă toate criteriile şi că o decizie trebuie adoptată de îndată. Dincolo de clarificarea juridică importantă pe care o oferă, raportul reprezintă un mesaj politic clar, şi anume că apărăm cu toţii rolul cheie al instituţiei noastre, mai exact al Parlamentului European, şi al tratatelor UE”, a argumentat Negrescu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: