Pensie cu 10% mai mare pentru 1.000.000 de pensionari. Se știe anul în care s-au pensionat

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pensie cu 10% mai mare pentru 1.000.000 de pensionari. Se știe anul în care s-au pensionat persoanele care au șansa de a beneficia de creștere. Aceasta prevedere face parte dintr-un proiect de lege depus la Senat pe care vi-l prezentăm integral

Pensie recalculată la 1 septembrie după o formulă care a nemuțumit foarte mulți pensionari. Una din nemulțumiri este accea că au primit creșteri de pensie doar cei care au avut mulți ani munciți. A doua nemulțumire a constat în faptul că pentru un an muncit în condiții grele s-a acordat același punctaj ca pentru un an muncit la birou.
O altă nemulțumire a apărut atunci când s-a aflat că veniturile nepermanente NU au fost luate în calcul la recalculare. Pensionarii trebuie să aducă dovezi de la firmele la care au lucrat că au avut aceste venituri nepermanente. Pe baza acestor venituri, până la 1 martie 2025 se face o nouă recalculare.
Problema este că, adeseori, aceste adeverințe sunt imposibil de găsit. O inițiativă legislativă vrea ca pensionarii care s-au pensionat înainte de 2001 să primească o creștere de pensie chiar dacă NU pot aduce aceste adeverințe.

Mica recalculare se va finaliza la începutul anului 2025 și se adresează celor care s-au pensionat până în 2001. Din acest motiv, pensionarii trebuie să meargă la casele teritoriale de pensii să depună o serie de documente din care să reiasă veniturile nepermanente, cum ar fi ore suplimentare, sporuri, premii, etc.

Un proiect de lege pe care îl aveți mai jos care a ajuns în Senat vrea indexarea pensiilor cu 10% pentru cei care NU pot face dovada acestor venituri nepermanente.

„În situaţiile prevăzute la alin. (1) în care, pentru o anumită perioadă care constituie stagiu de cotizare, nu se poate face dovada venitului total lunar realizat, brut sau net, după caz, la determinarea punctajelor lunare se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, precum şi sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul al pensiilor conform legislaţiei anterioare şi care sunt înscrise în carnetul de muncă ori sunt dovedite cu adeverinţe eliberate de către angajatori, deţinătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizaţi de Arhivele Naţionale pentru prestarea serviciilor arhivistice, care au dreptul legal de a certifica aceste date, în original”, se arată în lege.

Unele firme sau instituții au fost desființate sau documentele s-au pierdut, iar pensionarii nu au mai putut beneficia ani de zile de aceste drepturi.

Acum, legea a fost adaptată pentru aceste situații. Pensionarii ar putea primi 10% la pensie dacă nu pot face dovada anumitor perioade muncite.

„Persoanele care nu fac dovada venitului lunar realizat și ale căror drepturi de pensie se stabilesc cu utilizarea veniturilor salariale beneficiază de majorarea punctajelor lunare, corespunzătoare stagiului de cotizare realizat în perioada 1 februarie 1975 – 1 aprilie 2001, cu 10%”, se arată într-un proiect de lege.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: