Alina Gorghiu: Prin legea adoptată azi de Parlament, fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă la cea existentă

Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook/ Alina Gorghiu

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat miercuri că, prin legea adoptată azi de Parlament, fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă la cea existentă, între 6 luni şi 3 ani, pentru o infracţiune asimilată celei de evadare. Ea a precizat că de la începutul anului, au adus în ţară aproape 700 de persoane, rar în sistemul penitenciar din România, 1800 de persoane sunt extrădate sau predate şi execută pedepsele.

Ministrul Justiţiei a afirmat miercuri că legea care astăzi a fost votată cu majoritate covârşitoare în Camera Deputaţilor, proiectul legat de fugari, este o lege care a fost iniţiativa Ministerului Justiţiei, trecută prin Guvernul României şi votată cu număr de 230 de deputaţi, 3 împotrivă şi o singură abţinere.

”Camera Deputaţilor este cameră decizională, astfel că legea privitoare la fugarii care vor fi mai aspru pedepsiţi merge la promulgare. Important este că, după ce ea va intra în vigoare, fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă la cea existentă, anume între 6 luni şi 3 ani pentru o infracţiune asimilată celei de evadare. În conformitate cu noile prevederi, persoanele condamnate la pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau la închisoare, care nu se predau autorităţilor în termen de 7 zile, vor fi pedepsite cu această sancţiune”, a spus Alina Gorghiu.

Ea a precizat că ”este o lege bună şi o lege importantă, mai ales în contextul în care sunt anumite persoane condamnate care găsesc tot felul de tertipuri pentru a nu-şi executa pedepsele în sistemul penitenciar din Români, aşa cum o fac marea majoritate a persoanelor condamnate de instanţele din România.”.

”Îmi doresc ca toate instituţiile statului să se implice şi de astăzi, înainte în limita competenţelor. în acest efort. Dacă n-am fi adoptat această lege, am fi permis în continuare astfel de comportamente, probabil că unii ar fi considerat că le încurajăm lucru care ar fi avut consecinţe grave. Din punctul meu de vedere, conduita celor care fug din ţară subminează încrederea publicului în justiţia românească şi în lege şi de asemenea se pune o presiune extraordinară pe instituţiile statului, pe resursele şi eforturile aplicării legii, pentru că există un impact destul de mare asupra aspectelor care ţin de logistică, resurse umane şi financiare, în identificarea, localizarea acestor fugari şi în întoarcerea lor în România. De asemenea este afectată eficienţa sistemului judiciar, deoarece unii cred că pedepsele definitive pot să ajungă formalităţi nefolositoare, ele nefiind puse în aplicare”, a ţinut să sublinieze Gorghiu.

Ministrul a anunţat că ”în acest moment, de la începutul anului, au adus în ţară aproape 700 de persoane, iar în sistemul penitenciar din România, 1800 de persoane sunt extrădate sau predate şi execută pedepsele în sistemul penitenciar”.

”Cu această lege şi prin tot ceea ce facem în acest domeniu, statul român se mişcă în direcţia corectă şi anume aceea a descurajării oricărei acţiuni prin care o persoană intenţionează, doreşte să se sustragă de la executarea pedepsei”. a precizat Gorghiu.

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege care aduce modificări la Codul penal, în sensul în care persoanele condamnate definitiv, care în 7 zile nu se prezintă pentru a fi pusă în executare pedeapsa, vor avea pedeapsa suplimentară între 6 luni şi 3 ani pentru o infracţiune asimilată celei de evadare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL