Pensii 2024. Calculează singur ce pensie vei avea. Noua formulă de calcul, explicată de şeful Casei de Pensii

pensie
Sursa foto: Twitter (X) / calculul pensiei

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a explicat care este metoda prin care românii își pot calcula singuri pensia.

Pensii 2024. Românii au posibilitatea să își calculeze singuri cuantumul pensiei în 2024. Șeful Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a detaliat modul în care oamenii pot să efectueze acest calcul pe cont propriu, oferindu-le astfel posibilitatea de a anticipa suma pe care o vor primi în plus în luna septembrie după recalcularea pensiilor în 2024.

Sunt persoane care vor primi și 2.000 de lei în plus, pe lună, din septembrie. Dar vor fi și 1,6 milioane de oameni care nu vor primi nici o majorare după ce va fi aplicată această nouă formulă din Legea pensiilor. Iată demonstrația pe care șeful CNPP a făcut-o.

Daniel Baciu a dat exemplul unui domn care a fost lăcătuș la o fabrică din industria textilă are 36 de ani, o lună și 26 de zile stagiu contributiv în sistemul public de Pensii și încă 9 ani și patru luni, perioadă asimilată care cumulează stagiul militar, studii superioare și pentru care se acordă 0,25 de puncte pentru fiecare an.

Șeful CNPP a ținut să sublinieze că aceste puncte de stabilitate reprezintă, de fapt, un bonus, o bonificație pentru anii lucrați peste perioada de cotizare. Potrivit lui Baciu, în felul acesta încercăm să încurajăm munca, deoarece cu cât o persoană lucrează mai mulți ani, cu atât pensia lui va crește grație acestor puncte de stabilitate.

Revenind la demonstrație, șeful Casei Naționale de Pensii a precizat că pentru acest plan total de cotizare de 45 de ani, el primește 40 de puncte exclusiv pe contributivitate. Pe lângă acestea, o să adunăm și acele puncte de stabilitate. Și avem: între 25 și 30 de ani de contributivitate avem 0,5 puncte pentru fiecare an x 5 este egal cu 2,5 puncte. Pentru perioada între 30 și 35 de ani, avem 0,75 puncte pentru fiecare an, este vorba, aici, de 5 ani, de unde rezultă 3,75 de puncte.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL