Unele pensii vor crește cu 70-80% la recalcularea care va avea loc în septembrie 2024, anunță președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu. Invitat în studioul Puterea Știrilor, președintele Casei Naționale de Pensii a explicat modalitatea prin care, din luna septembrie 2024, pensionarii din România vor beneficia de cea de-a doua majorare a pensiilor.
Astfel, potrivit lui Daniel Baciu, în cazul în care unii pensionari vor avea pensii mai mici ca urmare a recalculării, ei vor rămâne cu pensia actuală.
„Într-adevăr, există un impact financiar mai mare în anul 2025 și în anul 2026 prin aplicarea noii legi a pensiilor datorită faptului că noi am pus în lege niște puncte de stabilitate, ca un fel de bonus pentru cei care rămân în viața activă și nu doresc să rămână la pensie pentru a-și continua viața activă. Aceștia primesc niște puncte de stabilitate care vor face diferență între cei care rămân în activitate sau cei care doresc să iasă la pensie.
Și noi mizăm pe acest lucru, pentru că bonusurile sunt destul de mari. Chiar avem niște creșteri spectaculoase la acele persoane care au lucrat o perioadă lungă de timp, dar pe contribuții minime, pentru că au avut salariul mic. Au avut salariul minim pe economie timp de 35 de ani, lucrând în niște sectoare ale industriei, gen industria de comerț, industria alimentară, unde erau salariile foarte mici, dar având o perioadă lungă de contributivitate, acum, cu acest bonus pe care îl acordăm prin acele puncte de stabilitate, creșterile vor fi chiar de 70-80% față de pensia actuală”, a anunțat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, la Puterea Știrilor.
„Nicio pensie nu va scădea!”
„Marea majoritate a pensionarilor va avea creșteri. Vreau să vă spun că, după această recalculare, nicio pensie nu va scădea, pentru că chiar dacă din formula de calcul nouă prevăzută în lege va rezulta un cuantum mai mic, avem un principiu care spune foarte clar că rămâi cu pensia cea mai avantajoasă în plată. Dar, după simulările pe care le-am făcut noi, o parte însemnată, peste 3 milioane de pensionari vor avea creșteri”, a mai spus șeful Casei de Pensii.
Ce spune Noua Lege a pensiilor
Noua lege a pensiilor a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Astfel, Legea 360/2023 stabilește, printre altele, și schimbarea modului în care sunt calculate veniturile pensionarilor, vizând „asigurarea unui sistem de pensii sustenabil din punct de vedere financiar prin includerea în noua legislație a unei formule de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, a unui mecanism de indexare a pensiilor clar și corelat cu realitățile economice”.
La modul concret, din toamna anului 2024, actualul punct de pensie va fi înlocuit cu valoarea punctului de referință. Astfel, cuantumul pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.
Cum se calculează pensia
Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR).
VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.
La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.
În ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.
Punctele de stabilitate și cum se acordă
Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate.
Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.
Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel: – 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
– 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
– 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.
Sunt considerate perioade asimilate vechimii acele perioade în care asiguratul:
– a urmat cursurile de zi sau cu frecvență ale învățământului universitar pe toată perioada de studii
– a satisfăcut serviciul militar
– a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006, de indemnizații de asigurări sociale
– a beneficiat după 1 ianuarie 2005 de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă sau boli profesionale
– a beneficiat după 1 ianuarie 2006 de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani respectiv 7 ani.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News