Pentagonul ar vrea să retragă circa 10.000 de soldați americani din Europa de Est, inclusiv din România și Polonia, susțin jurnaliștii de la NBC News. Propunerea este în prezent analizată de oficialii de rang înalt din Departamentul de Apărare al Statelor Unite.
UPDATE 14:43 Varșovia a reacționat imediat după informațiile potrivit cărora unii dintre soldații americani desfășurați pe teritoriul polonez ar putea fi retrași.
Ministrul polonez al Apărării, într-un mesaj pe Twitter, a zis că soldații americani din Polonia nu vor pleca, dar a dat de înțeles că ar putea urma ceva modificări.
„Soldații SUA rămân în Polonia! Conform deciziei luate la summitul NATO de la Washington, natura misiunii de la Jasionka (aeroportul Rszeszow-Jasionka de lângă granița polono-ucraineană, folosit pentru livrarea de ajutoare Ucrainei) se schimbă. Misiunea precedentă a soldaților SUA din Jasionka este preluată acum de alți aliați. Soldații SUA rămân în Polonia, dar în alte locuri. Acum, misiunea de la Jasionka implică mai ales soldați norvegieni, germani, britanici și polonezi, dar și din alte țări aliate.
NATO, ca parte a misiunii de sprijin pentru Ucraina (NSATU), a preluat responsabilitatea la Jasionka, așa cum spunem încă din iulie 2024” a scris Władysław Kosiniak-Kamysz, pe contul său de Twitter.
Știrea inițială – Potrivit sursei citate, unitățile luate în considerare pentru retragere fac parte din cei 20.000 de militari pe care administrația Biden i-a desfășurat în 2022 pentru a consolida apărarea țărilor care se învecinează cu Ucraina după invazia rusă. Cifrele sunt încă în discuție, dar propunerea ar putea implica retragerea a până la jumătate din forțele trimise de Biden.
Discuțiile interne despre reducerea prezenței militare americane în România și Polonia au loc într-un moment în care președintele Donald Trump încearcă să-l convingă pe Putin să accepte un armistițiu de încetare a focului.
Experții avertizează că momentul unei posibile retrageri ar putea alarma aliații NATO și încuraja acțiunile președintelui rus Vladimir Putin.
Pentru moment nu e însă clar dacă acest plan ar avea un impact și asupra construcției bazei de la Mihail Kogălniceanu, care urma să devină cea mai mare bază NATO din Europa de Est.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News