Peste 150.000 de firme vor pierde regimul de microîntreprindere

calculator
Sursa foto: Pixabay

Măsurile introduse de Guvern, pe finalul anului trecut, pentru restricționarea regimului microîntreprinderilor sunt așteptate să genereze în acest an o scădere de circa 33% a numărului de firme care aplică acest regim de impozitare, urmând să se ajungă astfel doar la aproximativ 300.000 de microîntreprinderi funcționale, relevă estimări oficiale analizate de Profit.ro. Impactul poate fi, însă, chiar mai puternic, cu un declin și mai accentuat, în măsura în care clarificările privind conceptul de întreprinderi legate în cazul micro, prezentate ieri seara, pot împinge la impozit pe profit mult mai multe societăți.

Pentru comparație, la final de 2020, numărul microîntreprinderilor depășea 1 milion, dar de la momentul respectiv a scăzut constant, mai puternic odată cu adoptarea de restricții ca parte a PNRR.

Scăderea prevăzută la o treime a numărului de microîntreprinderi în 2024 survine după o altă scădere de 33% în 2023 și de 15% în 2022, reprezentând estimarea impactului restricționării regimului micro, unul dintre obiectivele asumate de România.

Impozitarea în regim de microîntreprindere, cu impozit pe venit de 1% sau 3%, este consderată avantajoasă de multe afaceri mai mici, însă Comisia Europeană a atras atenția în mod repetat în ultimii ani că România strânge la buget bani puțini inclusiv din cauza utilizării la scară prea extinsă a unor regimuri de impozitare favorabile unor contribuabili. CE insistă de mai mult timp pentru restrângerea aplicării regimului micro, deci diminuarea numărului de firme care aplică.

Guvernul a transmis, în mod repetat, că în anul 2024 nu vor fi adoptate noi măsuri în ce privește creșterea taxelor sau alte schimbări cu impact fiscal, cum ar fi reducerea plafonului la micro sau restricționarea suplimentară a acestuia. Fiind un an electoral, cel mai probabil, Guvernul intenționează să se țină de promisiune.

Chiar dacă nu vor fi adoptate noi restricții la micro, produc însă efecte în 2024 cele adoptate pe finalul anului trecut.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL