Peste 200 de persoane au fost condamnate în „mega-procesul” mafiei italiene din Calabria

Lamezia
Sursa foto: Twitter

Justiţia italiană a dat luni verdictul în mega-procesul intentat împotriva a peste 300 de presupuşi membri ai ‘Ndrangheta, cea mai puternică mafie din peninsulă, care se bucură de un cvasi-monopol asupra traficului de cocaină în Europa, relatează agenţia Belga şi The Guardian.

Doi „naşi” mafioţi au fost condamnaţi luni la 30 de ani de închisoare, iar un fost deputat la 11 ani de închisoare, în cadrul unui mare proces al membrilor ‘Ndrangheta, care a avut loc în oraşul Lamezia Terme din sudul Italiei. Giancarlo Pittelli, care a fost parlamentar din partea partidului Forza Italia, fondat de fostul premier Silvio Berlusconi – decedat în iunie, a fost condamnat la 11 ani închisoare.

Foşti ofiţeri de poliţie au fost, de asemenea, condamnaţi, la fel ca şi un fost membru al unui consiliu regional. În total, tribunalul a condamnat peste 200 de persoane pentru diverse infracţiuni, inclusiv asociere criminală, extorcare şi dare de mită, în ceea ce a fost descris ca fiind cel mai mare proces al mafiei din Italia din ultimele trei decenii.

Peste 300 de presupuşi membri ai unor organizaţii mafiote şi asistenţi ai acestora au fost interogaţi de la începutul anului 2021 în legătură cu acest vast dosar care implică mafia ‘Ndrangheta. Instanţa, prezidată de judecătoarea Brigida Cavasino, a acceptat în multe cazuri sentinţele recomandate de procuratură, care ceruse pedepse ce totalizau peste 4.700 de ani de închisoare. Procesul a durat ore întregi. Acuzaţiile au inclus omor, apartenenţă la o organizaţie criminală, trafic de droguri, spălare de bani şi coruperea de funcţionari publici.

 

AFACERI DE 55 DE MILIARDE DE DOLARI

‘Ndrangheta, cu sediul în Calabria, unde a avut loc procesul, a trecut de la a treia grupare mafiotă ca mărime, după gruparea siciliană Cosa Nostra şi Camorra napoletană, la cea mai mare organizaţie criminală italiană, cu legături în întreaga lume. Traficul ilegal de cocaină în Europa este atribuit acestei organizaţii. Cifra de afaceri anuală globală a acestui trafic este estimată la 55 de miliarde de dolari. Un studiu realizat de Institutul de Cercetare Demoskopita în 2013 a estimat că este mai puternică din punct de vedere financiar decât Deutsche Bank şi McDonald’s la un loc.

În cadrul procesului, au depus mărturie peste 50 de martori ai acuzării care au părăsit ‘Ndrangheta şi au încălcat codul „omertà” al acesteia. Mulţi dintre ei trăiesc în prezent în cadrul unor programe de protecţie a martorilor. Se spune că ‘Ndrangheta ar fi formată din 150 de familii.

Procesul ‘Ndrangheta s-a concentrat în principal asupra familiei Mancuso. Doi şefi locali, Saverio Razionale şi Domenico Bonavota, au fost condamnaţi la câte 30 de ani de închisoare. Sentinţa nu a fost încă pronunţată împotriva şefului clanului, Luigi Mancuso, poreclit „Unchiul”, care este judecat separat.

 

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: