Peste trei sute de migranţi au încercat să treacă ilegal frontiera de sud a României anul trecut

Sursa: freepik.com

Peste trei sute de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera de sud a României pe parcursul anului trecut, iar cele mai multe dintre acestea, respectiv 123, au venit prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Giurgiu, cei mai mulţi migranţi fiind din Siria, Irak şi Maroc.

„În primele 11 luni ale anului 2023 au fost depistate 313 persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat în România, cele mai multe dintre acestea fiind depistate în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, respectiv 123 persoane, şi în Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, respectiv 114. Fenomenul migraţionist în zona de responsabilitate a ITPF Giurgiu s-a caracterizat în anul 2023 prin încercarea cetăţenilor străini proveniţi din state terţe de a trece ilegal frontiera folosind diferite metode: fie prin ascunderea persoanelor în mijloace de transport, ocolirea punctelor de frontieră sau prin folosirea documentelor de călătorie false sau falsificate, trecere ilegală, şedere ilegală. În toate cazurile, persoanele depistate au fost preluate de către autorităţile de frontieră bulgare în baza acordului dintre cele două state”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătoarea de cuvânt a ITPF Giurgiu, Raluca Stan.

Cele mai semnificative cazuri au fost înregistrate la PTF Giurgiu în luna iunie 2023, când 28 de cetăţeni sirieni au fost depistaţi ascunşi într-un camion încărcat cu varză, condus de un cetăţean turc, şi în luna iulie – 31 de cetăţeni străini erau într-un autocamion cu roşii din Turcia care venea în România. Şi la STPF Dolj, poliţiştii de frontieră au depistat un microbuz cu 24 cetăţeni sirieni şi irakieni care încercau să intre ilegal în România.

În funcţie de naţionalitate, cei mai mulţi dintre cei care au încercat să intre ilegal în România prin sudul României, pe parcursul anului trecut, au fost sirieni, respectiv 222 de persoane, 30 de cetăţeni din Irak, 18 din Maroc, dar au fost şi migranţi din Liban, Iran, Palestina, Afganistan.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL