Pfizer inițiază proceduri împotriva României în cazul achiziţiilor de vaccinuri anti-COVID. Reacţia autorităților

Sursa foto: X

UPDATE 18:15

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin afirmă, joi, cu privire la procedurile Pfizer împotriva României pentru achiziţiile de vaccinuri anti-COVID, că amendamentul la care face referire Pfizer nu a fost semnat de Ministerul Sănătăţii. „În consecinţă, nici nu s-a putut face vreo plată, pentru că nu există acele doze încasate de către statul român şi, de asemenea, cred că într-o situaţie similară se află şi alte ţări, central şi est-europene”, a mai precizat el.

„Da, este o speţă care nu a făcut astăzi obiectul şedinţei de Guvern, dar m-am documentat un pic pe această temă. Din câte ştiu, a venit o notificare de deschidere a acestui litigiu de către compania farmaceutică, cred că în ultimele zile din decembrie anul trecut. Există… dacă, din nou citez din memorie, undeva în a treia parte, în ultima parte a lunii februarie, un prim termen. România va fi, evident, reprezentată la acest proces, dar este vorba despre faptul că România a estimat un necesar pandemic pentru doze de vaccin, însă amendamentul la care compania farmaceutică face referire nu a fost semnat de către Ministerul Sănătăţii şi, în consecinţă, nici nu s-a putut face vreo plată, pentru că nu există acele doze încasate de către statul român şi, de asemenea, cred că într-o situaţie similară se află şi alte ţări, central şi est-europene”, a afirmat Mihai Constantin, întrebat ce va face Executivului, în condiţiile în care România a fost dată în judecată de către Pfizer, pentru că nu a achiziţionat cele 28 de milioane de doze de vaccinuri pe care tot ţara noastră le-a comandat şi Pfizer ne cere să achităm cel puţin jumătate din sumă.

El a mai precizat că „Polonia şi Ungaria cred că sunt în acelaşi caz cu noi, referitor la aceeaşi companie farmaceutică”.

„Este aşadar un proces în desfăşurare şi o să-l urmărim”, a completat Constantin.

Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României, pentru a o determina să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvern, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021, precizează, într-un răspuns transmis News.ro, Andrew Widger, senior director Global Media Relations Pfizer.

UPDATE 17:30

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila afirmă că notificarea Pfizer de chemare în faţa instanţei la Bruxelles pentru vaccinurile anti-COVID a fost primită prin poştă şi că e o situaţie care nu este neaşteptată, având în vedere că acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul altor două state UE, Polonia şi Ungaria. Ministrul a declarat că au fost contractate cantităţi enorme de vaccin anti-COVID pe care România nu le folosea, situaţie care nu putea fi acceptată şi care nu era nici morală, în acest context precizând că România ar mai fi trebuit să comande şi să primească 28 de milioane de doze de vaccin de la Pfizer. Conform lui Rafila, Guvernul va căuta o firmă de avocatură şi România va încercă să se coordoneze cu Polonia din punct de vedere al argumentelor faţă de acest contract, în acest sens, având deja loc o întâlnire cu ambasadorul Poloniei.

Știrea inițială

Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României, pentru a o determina să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvern, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021, precizează, într-un răspuns transmis News.ro, Andrew Widger, senior director Global Media Relations Pfizer.

”În urma unei încălcări prelungite a angajamentelor contractuale şi a unei perioade de discuţii purtate cu bună-credinţă între părţi, Pfizer şi BioNTech au luat decizia dificilă de a iniţia proceduri oficiale împotriva României.

Pfizer şi BioNTech urmăresc să determine România să îşi respecte angajamentele asumate pentru comenzile de vaccinuri pentru COVID-19 plasate de Guvernul României, ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în mai 2021.

Pfizer şi BioNTech consideră că este important ca toate părţile să îşi respecte obligaţiile contractuale în temeiul acordului care a facilitat răspunsul european de succes la pandemie.
Pfizer şi BioNTech continuă să sprijine acest răspuns şi îşi menţin angajamentul de a furniza vaccinuri pentru COVID-19 în conformitate cu acordurile lor contractuale şi în interesul sănătăţii publice”.

Achiziţia de vaccinuri din pandemia face obiectul unei anchete DNA, fostul premier Florin Cîţu, foştii miniştrii ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă şi fostui secretar de stat în MS Andrei Baciu fiind urmăriţi penal pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Citeşte mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL