PÎCCJ a dispus trimiterea în judecată în cazul mitei de la ASE. Un cadru didactic arestat preventiv

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunțat, printr-un comunicat de presă, trimiterea în judecată a mai multor cadre didactice și studenți ai Academiei de Studii Economice din București.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: ŞERBĂNESCU IULIU COSMIN, în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită (42 de fapte) şi trafic de influenţă (2 fapte), Mihăilescu Ionuț Daniel, Bayassi Rami, Popa Georgiana-Gabriela, Ruța Anda Roxana, Scutaru Alexandra, Crișan Andreea, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită; Stochiță Emilia Elena, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită şi cumpărare de influenţă și Parașchiv Nicolesta, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă.

„Inculpatul Şerbănescu Iuliu Cosmin, prodecan al Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori (FFABBV) din cadrul Academiei de Studii Economice, având grad didactic de conf. univ. dr., în calitate de profesor titular al cursurilor de fiscalitate, asigurări şi reasigurări la această facultate, în perioada ianuarie 2012 – mai 2014, a pretins şi primit sume de bani, cuprinse între 500 de lei şi 500 de euro, de la studenţi sau masteranzi ai FFABBV, în scopul de a efectua un act contrar atribuţiilor de serviciu, respectiv le-a oferit lucrări de licenţă sau lucrări de disertaţie, gata elaborate, în formă digitală, asigurându-i totodată că, în calitate de membru şi al comisiei de licenţă/coordonator al lucrării de disertaţie, le va asigura nota corespunzătoare promovării examenului de licenţă/ master.

De asemenea, inculpatul Şerbănescu Iuliu Cosmin a primit de la inculpata Paraşchiv Nicolata suma de 400 de lei, în schimbul căreia i-a oferit acesteia lucrarea de licenţă gata elaborată, acceptând totodată să-şi traficheze influenţa prin intervenţie pe lângă profesorul scriptic coordonator al lucrărilor de licenţă oferite şi membru al comisiei de examinare, pentru a-i asigura studentei promovarea examenului de susţinere a lucrării de licenţă.

Inculpatul a primit şi de la inculpata Stoichiţă Elena suma de 200 de euro şi 200 de lei, pentru a-şi trafica influenţa, prin intervenţie pe lângă cadrele didactice, pentru a-i asigura studentei promovarea unor examene de an ce au avut loc/urmează a se susţine.

În baza art. 112 lit. e din Codul penal, art. 289 alin. 3 din Codul penal şi art. 19 din Legea nr. 78/2000, sumele de bani obţinute de către inculpatul Şerbănescu Iuliu Cosmin din comiterea celor 42 de infracţiuni de luare de mită, respectiv 9.730 euro, 1.525 lei şi 1.300 USD, urmează a fi confiscate.

Prin ordonanţa din data de 21.07.2014 s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra sumei de 650 euro, ridicată cu prilejul percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa inculpatului Şerbănescu Iuliu Cosmin, precum şi asupra apartamentului acestuia.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”, se arată în comunicatul de presă remis de Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: