Cele mai noi tendințe pe piețele mondiale ale cărnii de porc

sursa: wall street jurnal

Piețele mondiale ale cărnii de porc confirmă tendințele generale observate în luna octombrie: nivel ridicat al preturilor.

În Germania, prețul de bază oficial rămâne neschimbat: 2,10 euro într-un context de piață echilibrat între o ofertă în creștere  (care rămâne mult sub cea din anii precedenți) și o cerere care se îmbunătățește.

Recentele reduceri ale prețurilor la carne de porc favorizează o redresare în comerț, stimulat si de pregătirile pentru sărbătorile de sfârșit de an. În Germania, pe piața cărnii, cererea este mai bună, în special pentru mușchi, șuncă și unele produse secundare. Cu toate acestea, abatoarele și procesatorii acționează întotdeauna foarte precaut și nimeni nu își dorește stocuri prea mari.

În Italia, raportul cerere/oferta este echilibrat, dar sectorul cărnii se confruntă cu dificultăți din cauza nivelului ridicat al prețurilor.

În Spania, livrările de carne de porc cresc sezonier și răspund nevoilor abatoarelor a căror cerere crește pe măsură ce marjele lor se îmbunătățesc. Restructurarea forței de muncă din abatoare și lipsa dorinței de înghețare la prețurile actuale limitează însă cererea, mai ales că, în special comerțul exterior, se străduiește să câștige avânt deoarece exista o lipsa de competitivitate.

În Belgia, sectorul cărnii înregistrează ușoare reduceri de preț, în timp ce exportul de porci vii se îmbunătățește, chiar şi către ţările est-europene. Oferta este în creștere sezonieră, dar rămâne cu 12% sub nivelul de anul trecut.

În Statele Unite, prețul cărnii de porc își continuă scăderea sezonieră. Tăierile de porci pentru cele 4 săptămâni din octombrie au fost cu 2,3% mai mari decât acum un an, ceea ce este cu mult peste nivelul sugerat de raportul USDA, din septembrie. În plus, greutatea medie a carcasei este în continuă creștere.  Calculele economiștilor de la Universitatea de Stat din Iowa indică faptul că se așteaptă ca pierderile să depășească în medie 20 USD pe cap de locuitor tranzacționate în acest an, devenind cel mai rău an fiscal din 2009. Prețurile scăzute ale cărnii de porc care cauzează aceste pierderi sunt mai mult rezultatul unei scăderi a cererii decât al un exces de porci.

În China, începând cu 27 octombrie, prețul cărnii de porc este la 14,77 CNY (1,91 euro). Tendința stabilită de câteva săptămâni continuă cu ușoare fluctuații în sus sau în jos, iar ofertele devin din ce în ce mai mari ca urmare a prețurilor scăzute persistente. Comenzile și activitatea abatoarelor au scăzut si ele. Pe de altă parte, oferta de scroafe low-cost este în creștere.

In România, carnea de porc este una dintre cele mai consumate alimente, mai ales în zilele de sărbătoare. Pentru un kilogram de carne de porc, românii trebuie să vină pregătiți cu minim 30 de lei. Din cauza costului crescut la inputuri, producătorii spun că s-a înregistrat o creștere istorică a materiei prime pentru produsele din carnea de porc. Alti factori responsabili cu scumpirile sunt: scăderea efectivelor de porci si pesta porcină africană care a diminuat con­side­rabil efectivele în ultimii ani, diminuând disponibilitatea materiei prime authtone.

Pret mediu carne porc platit crescatorilor
Sursa:https: 3trois3.com

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: