Pîrvulescu: Premiul primit de Iohannis în SUA poate fi o recunoaștere a candidaturii la șefia NATO

Foto Iohannis Biden

Preşedintele Klaus Iohannis se va afla, în perioada 7-8 mai, într-o vizită de lucru la Washington, D.C., Statele Unite ale Americii. El va fi primit, marţi, la Casa Albă de către preşedintele SUA, Joseph R. Biden, Jr, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat pentru PS News de ce vede vizita „surpriză” a președintelui Iohannis ca pe un sprijin oferit de o parte a clasei politice americane în ceea ce privește candidatura sa la funcția de secretar general al NATO.

„Eu pot să-mi imaginez, spre exemplu, că diplomații români din Statele Unite ale Americii au făcut toate eforturile pentru a obține această distincție, ca și această întâlnire, pentru că de fapt, inițial, vizita președinte României era legată de primirea acestei distincții.

Consiliul Atlantic este o foarte prestigioasă instituție nord-americană care, în general, este asociată cu NATO. Această distincție este importantă, dar nu este determinantă în ceea ce privește secretariatul general al NATO. Acolo, deciziile sunt politice, deci, până la urmă va conta decizia politică. Importantă este întâlnirea pe care o are cu președintele Biden care e foarte interesantă, dar nu poate fi analizată acum. Nu avem foarte multe elemente. Vom vedea, abia după ce va avea loc,  o să ne putem da seama în funcție de atmosferă, de cuvintele care vor fi spuse, de durata întâlnirii, dacă reprezintă un un punct de cotitură în candidatura președintelui Iohannis sau este mai degrabă este o vizită protocolară.

Este adevărat: securitate, energie, vize…sunt tot atâtea teme interesante despre care nu ni se spune foarte multe de la administrația Prezidențială.

Dar, trebuie să spunem că vizele, spre exemplu, nu sunt o problemă care ține de administrație, ci ține în mare măsură de candidaturile românilor pentru viză. Deci doar în măsura în care vom reuși să respectăm acele cote care sunt presupuse de legislația americană, vom fi scutiți de viză. Există o șansă, dar nu depinde de administrație. Nu administrația poate să schimbe situația și nu se creează o situație specială pentru România.

Deci ar trebui ca numărul de respingeri să fie mic. Pentru asta ar trebui ca cei care postulează pentru viză americană să îndeplinească criteriile pe care Statele Unite ale Americii le cer. Să sperăm că de data asta vom reuși. Și dacă vom reuși, atunci cu siguranță vom rezolva și problema.

În ceea ce privește energia, ce ar mai fi pus de spus, lucrurile sunt deja în mare măsură, antamate, trebuie doar să se desfășoare.

În ceea ce privește securitatea, în cadrul NATO, în care discutăm toate acordurile, putem să mulțumim USA, așa cum o facem și pentru celelalte țări care sprijină România, prin prezența lor pe teritoriul României. Ele transmita un semnal clar împotriva agresivității Moscovei.

Dar trebuie să recunoaștem cu toții că vizita a venit ca o surpriză, nu-i așa? Bun, deci dacă a venit ca o surpriză, înseamnă că această vizită a fost stabilită de fapt relativ târziu. Ieri am aflat cu toții despre vizita președintelui. Despre premiul pe care-l primește … știam deja de săptămâna trecută.

Mă pot gândi si ca la o întâlnire de compensare, dar vom vedea până la urmă. Deci lucrurile încă nu sunt clar tranșate. Eu văd această vizită și premiul în sensul sprijinului de care președintele reușește să beneficieze dintr-o parte a clasei politice americane în ceea ce privește candidatura sa la funcția de secretar general al NATO”, este opinia politologului.

Întâlnire Iohannis – Biden la Casa Albă. Securitatea în Marea Neagră şi situaţia din Ucraina, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va fi primit, marţi, la Casa Albă de către preşedintele SUA, Joseph R. Biden, Jr, la ora locală 13.30 (20:30, ora României).

”Cu acest prilej, vor fi discutate teme prioritare ale agendei internaţionale şi bilaterale. Un loc aparte în schimbul de opinii al celor doi şefi de stat îl va ocupa situaţia din Ucraina şi din bazinul Mării Negre, precum şi întărirea securităţii în spaţiul euroatlantic. Dialogul la nivel înalt va fi o bună oportunitate pentru ridicarea profilului Parteneriatului Strategic cu Statele Unite şi reconfirmarea relaţiilor bilaterale privilegiate dintre cele două state şi a cooperării multisectoriale. Vizita preşedintelui Klaus Iohannis în SUA va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea rolului României ca furnizor de securitate şi actor activ în gestionarea crizelor internaţionale şi respectat de către partenerii Alianţei Nord-Atlantice”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedintele României la Washington, D.C., fac parte ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi viceprim-ministrul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.

Miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis îi va fi decernat premiul Distinguished International Leadership Award pentru anul 2024, în cadrul galei Atlantic Council Distinguished Leadership Awards. Consiliul Atlantic din SUA a decis ca pentru anul 2024 să acorde acest premiu preşedintelui României, ca o recunoaştere a carierei sale şi a rolului său de lider transatlantic şi european.

Preşedintele Klaus Iohannis este primul şef de stat european onorat cu această distincţie, în cei 24 de ani de la înfiinţarea premiului.

Ceremonia de decernare a Premiilor Atlantic Council Distinguished Leadership va avea loc miercuri, la ora locală 19.00 (joi, ora 2.00, ora României), iar Klaus Iohannis va susţine o alocuţiune.

Consiliul Atlantic este o prestigioasă organizaţie americană de tip ”think tank”, fondată în anul 1961, cu o activitate bogată în domeniul afacerilor internaţionale.

Anual, Consiliul Atlantic premiază un număr restrâns de personalităţi care întruchipează esenţa relaţiei transatlantice şi care au contribuit la consolidarea acesteia, în toate dimensiunile sale (politic, economic, securitate şi apărare, artă, activităţi umanitare etc.).

Printre personalităţile cărora li s-a acordat, de-a lungul timpului, The Atlantic Council Distinguished Leadership Awards se numără preşedinţii Statelor Unite ale Americii George W. Bush (2018), William J. Clinton (2010) şi George H.W. Bush (2009), vicepreşedintele SUA Joseph R. Biden, Jr. (2011) – actualul preşedinte al SUA, preşedinţii Comisiei Europene Ursula von der Leyen (2021) şi Jose Manuel Barroso (2014), prim-ministrul italian Mario Draghi (2022), cancelarul german Helmut Kohl (2009), prim-ministrul britanic Tony Blair (2008), precum şi alţi şefi de stat şi de guvern sau lideri de organizaţii internaţionale.

Joi, la ora 11.30, ora locală (18.30, ora României), Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson.

Potrivit Casei Albe, preşedintele Joe Biden şi preşedintele României, Klaus Iohannis, vor sărbători cea de-a 20-a aniversare a României ca membru al Alianţei NATO. Astfel, preşedintele Biden îi va mulţumi lui Iohannis pentru găzduirea de militari americani în România şi va recunoaşte multiplele contribuţii pe care România, ”un aliat necondiţionat al NATO, le-a avut la securitatea pe Flancul Estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre”.

”Cei doi lideri vor sublinia sprijinul lor constant pentru Ucraina, care continuă să se apere de agresiunea Rusiei. Ei vor trece în revistă, de asemenea, domeniile în care România şi Statele Unite colaborează, între care energie, cooperare economică şi valorile democratice comune”, mai arată Casa Albă.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: