Pîrvulescu: Rolul României în NATO – crucial după anexarea Crimeei de Rusia şi începutul războiului împotriva Ucrainei

CRISTIAN PÎRVULESCU.
SURSA FOTO: INQUAM / ILONA ANDREI

Rolul şi locul României în NATO au devenit cruciale odată cu anexarea Crimeei de către Rusia şi izbucnirea războiului împotriva Ucrainei, iar numirea unui secretar general al Alianţei care să provină din Est ar fi „o dovadă viziune strategică”, afirmă analistul politic Cristian Pîrvulescu.

„Pentru România, aderarea la NATO în martie 2004, iar apoi la UE în ianuarie 2007, au fost momente esenţiale care au schimbat radical evoluţia statului şi au contribuit la o dezvoltare economică şi socială fără precedent. De la o fostă ţară membră a Tratatului de la Varşovia, fie ea şi cu o poziţie diferită de restul statelor socialiste, România a devenit un stat din ce în ce mai important în strategia defensivă a NATO, mai ales în contextul geopolitic creat de atitudinea din ce în ce mai agresivă a Rusiei, iar odată cu anexarea Crimeei şi începutul războiului acesteia împotriva Ucrainei, rolul şi locul ţării noastre în NATO au devenit cruciale, mai ales datorită ambiguităţilor Turciei erdoganiste în relaţia sale cu Rusia putinistă. Iar după atacul din 24 februarie 2022 importanţa strategică a României în NATO a crescut şi mai mult”, a declarat Pîrvulescu pentru AGERPRES.

Acesta consideră că după aderarea la NATO, reforma armatei a devenit o necesitate, în cele două decenii de la aderare, România dovedind „capacitate de adaptare şi viziune”.

„A fost vorba nu doar de transformarea logistică, doar parţial realizată până acum, şi care a presupus un efort financiar important şi constant, dar şi de o importantă schimbare de cultură organizaţională. Poate aşa se şi explică frustrările care au făcut ca o parte deloc neglijabilă a foştilor ofiţeri ai armatei române, dar şi ai altor structuri de forţă, să ‘cadă’ în mrejele discursului extremist. În cele două decenii de la aderare, România a dovedit capacitate de adaptare şi viziune. Spre deosebire de statele vestice, pentru România agresivitatea Rusiei era o evidenţă şi a avertizat constant asupra riscurilor reprezentate de noua tendinţă imperialistă promovată de Vladimir Putin. Rolul strategic pivotal al României în NATO a fost dat chiar de organizarea, la doar patru ani de la aderarea la Alianţă, în anul 2008, a summitului de la Bucureşti. Fără îndoială, acesta a fost cel mai important moment al participării Românei la viaţa Alianţei, care s-a dovedit a fi un moment de cotitură în istoria NATO. În cei 20 de ani de membru, România s-a adaptat permanent evoluţiei strategice a NATO”, a arătat profesorul Pîrvulescu.

El a subliniat că, dacă Rusia va alege să continue pe calea agresivităţii, va fi nevoie de armate mult mai mari şi bine antrenate, pregătirea populaţiei nefiind doar o opţiune, ci o necesitate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: